Kursplan
Tillämpad biologi, 7,5 högskolepoäng
Applied Biology, 7,5 Credits
Kurskod: | BI312G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Biologi | Fördjupning: | G2F |
Senast ändrad: | 2020-03-13 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2019-12-02 | Litteraturlista fastställd: | 2020-03-13 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2020 | Revision: | 1 |
Mål
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kursens mål
Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna visa kunskap om
- biologiska lösningar på miljöproblem och tillämpningar inom livsmedelsutveckling, och
- hur biologiska system kan utnyttjas inom olika tillämpningar.
Färdighet och förmåga
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna visa förmåga att
- analysera biologiska tillämpningar ur ett mångvetenskapligt perspektiv, och
- muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera tillämpningar med biologi som grund.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna visa förmåga att
- granska och reflektera kritiskt över tillämpningar utgående från biologiska principer, och
- med ökad autonomi, identifiera problem och behovet av ytterligare kunskaper för utveckling av nya biologiska tillämpningar.
Kursens huvudsakliga innehåll
Kursen fokuserar på olika aspekter av att tillämpa hållbara biologiska lösningar för att presentera problem med fokus på miljöteknik och livsmedelsindustrin. Kursen inbegriper exempel på hur biologi, i kombination med andra ämnesområden, kan användas för att lösa miljöfrågor och tillämpningar. Kursen ska också illustrera hur organismer och biologiska processer kan användas för att utveckla nya eller funktionella livsmedel i livsmedelsindustrin.
Studieformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, projektarbete, redovisningar och seminarier.
Studiebesök i relevant bransch kan förekomma.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Examinationsformer
Teori, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Salstentamen.
Projektarbete, 2 högskolepoäng (Provkod: A002)
Skriftlig individuell rapport.
Seminarier, 0,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Muntlig presentation och aktivt deltagande i gruppdiskussion.
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kommentar till examinationsformer
Frånvaro vid obligatoriskt moment
Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa ska i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.
Betyg
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).
Teori
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).
Projektarbete
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Seminarier
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kommentar till betyg
För att få ett godkänt betyg på hela kursen krävs lägst betyg E på samtliga ingående teoretiska moment samt Godkänt (G) på de praktiska momenten, projektarbete och obligatoriska seminarier. Kursens slutbetyg baseras på den teoretiska delens resultat.
Särskild behörighet och andra villkor
60 högskolepoäng i biologi/kemi där 15 högskolepoäng cellbiologi och 7,5 högskolepoäng fysiologi ingår.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Tillgodoräknande av tidigare utbildning
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Övriga föreskrifter
Kursens undervisningsspråk är svenska och engelska. Kursen ges på engelska om det finns utbytesstudenter registrerade.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Kursen baseras på vetenskapliga artiklar från tidskrifter som studenterna själva identifierar.
Referenslitteratur
Jegatheesan, Jega V., Shu, Li, Lens, Piet & Chiemchaisri, Chart.
Applied Environmental Science and Engineering for a Sustainable Future
Springer, ISSN: 2570-2165.
Montville, Thomas J. & Matthews, Karl R.
Food Microbiology – an Introduction
American Society for Microbiology, ISSN: 1-55581-308-9
Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Ytterligare material kommer att tillhandahållas.