Kursplan

Engelska IV, Verksamhetsförlagd utbildning, inriktning 4-6, 7,5 högskolepoäng

English IV, Placement Studies, with a Specialisation in Compulsory School Grades 4-6 Teaching, 7,5 Credits

Kurskod: EN004A Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Engelska Fördjupning: AXX
Senast ändrad: 2023-09-12    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-05-21 Litteraturlista fastställd: 2023-09-12
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 6

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

  • kritiskt reflektera över lärarens uppdrag i årskurs 4-6,
  • självständigt och i dialog med verksamma lärare planera, leda och utvärdera sammanhållen undervisning i engelskämnet med utgångspunkt i elevers skiftande förutsättningar och behov,
  • tillsammans med verksamma lärare planera för, samt självständigt och i dialog med verksamma lärare leda och utvärdera, sammanhållen undervisning i flera skolämnen,
  • visa god muntlig och skriftlig förmåga för professionella ändamål, och
  • med säkerhet inta ett professionellt förhållningssätt gentemot elever, personal och vårdnadshavare.

Innehåll

Denna kurs är den sista VFU-perioden på programmet och tar sin utgångspunkt i såväl skolans styrdokument som den nära nog fullständiga utbildning studenterna har med sig. En särskild tonvikt läggs emellertid på kurserna i engelska.
Kursen fokuserar på att befästa och vidareutveckla studentens förmåga att planera, leda och utvärdera egen undervisning. Dels ska studenten självständigt planera, leda och utvärdera ett undervisningsmoment i skolämnet engelska. Dels ska studenten självständigt leda pågående undervisning i flera ämnen under två veckor, sammanhängande eller uppdelat på två perioder. De två veckornas undervisning görs antingen genom att studenten följer en klass eller en lärares schema. Hur lärarkompetensen kan utvecklas genom en alltmer kvalificerad förmåga till ämnesdidaktisk reflektion och självinsikt, även efter studierna, betonas särskilt. De skiftande arbetsuppgifter som läraryrket rymmer belyses genom att studenten även deltar i annan verksamhet än undervisning. På så vis blir kursen en gedigen förberedelse för kommande yrkesliv.

Examinationer och betyg

Verksamhetsförlagd utbildning 4, I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Verksamhetsförlagd utbilning 4, II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Verksamhetsförlagd utbildning 4, III (Provkod: A003)
Som betyg används Deltagit (DT).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att erhålla betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på minst 5 högskolepoäng.

Examinationsformer

Verksamhetsförlagd utbildning 4, I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Fullgjord verksamhetsförlagd utbildning.

Verksamhetsförlagd utbilning 4, II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Skriftlig inlämningsuppgift.

Verksamhetsförlagd utbildning 4, III (Provkod: A003)
Obligatoriska moment i form av deltagande i seminarier.

Kommentar till examinationsformer
Tid för examination
En examination ska genomföras vid den tidpunkt som bestäms av universitetet. Om en examination, som innebär att studenten kan utföra uppgiften på annan plats än i lärosätets lokaler (t.ex. hemtentamen) inte kan lämnas in i tid, beslutar examinator hur examinationen ska hanteras.

Komplettering för godkänt betyg
Examinator kan bestämma att den studerande som inte godkänts på examinationen får utföra kompletterande uppgifter i stället för helt omprov. Kompletteringen ska utföras i enlighet med lärarens instruktioner och lämnas in till läraren inom en vecka efter det att betyget Underkänd har delgivits den studerande.

Frånvaro vid obligatoriska moment
Vid eventuell frånvaro från obligatoriska moment gäller universitetets regler för omexamination. I det fall det finns särskilda skäl att göra undantag från tidsintervallet beslutar examinator när det obligatoriska momentet ska genomföras. Examinator kan
dock besluta att ersättningsuppgift ska ges.

Frånvaro vid verksamhetsförlagd utbildning
Vid frånvaro från den verksamhetsförlagda utbildningen ska den studerande i samråd
med VFU-lärare/arbetslag komplettera den inom kursens ram.

Begränsning av antal provtillfällen
För kurser inom lärarprogrammen som innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) begränsas antalet tillfällen för den verksamhetsförlagda utbildningen till två (Dnr ORU 2018/01721). Studenter har rätt till stöd i samband med pågående VFU där det finns
tveksamhet om VFU kommer fullgöras. Studenten har även rätt till stöd inför en eventuell förnyad prövning i enlighet med dokumentet ”Stöd vid tveksamhet om fullgjord VFU” (Dnr ORU 2018/04263).

Student som påbörjar men inte fullföljer VFU, utan särskilda skäl, ska tilldelas betyget underkänt. Studenten har då förbrukat ett VFU-tillfälle. Underkänd VFU får endast genomföras ytterligare en gång.

Examinator kan besluta om att med omedelbar verkan avbryta en students VFU eller motsvarande om studenten visar allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas i enlighet med institutionens riktlinjer.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Utbildningsvetenskaplig kärna II, inriktning 4-6, 22,5 högskolepoäng, Utbildningsvetenskaplig kärna III, inriktning 4-6, 15 högskolepoäng samt Engelska III, inriktning 4-6, 7,5 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Innan påbörjad VFU ska utdrag ur belastningsregistret överlämnas till rektor eller motsvarande vid den skola där den studerande har sin VFU-placering.

Örebro universitet har tecknat avtal avseende verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med godkända skolhuvudmän i Örebroregionen och dess närområde. Den studerande anmäler önskemål om placering enligt universitets rutiner. Örebro universitet beslutar om slutlig placering. Beslutet kan avvika från önskemålen.

Den verksamhetsförlagda utbildningen fullgörs inom ramen för en arbetsvecka enligt lärares arbetstidsavtal.

Utbildningsort
Kursen är förlagd till Campus Örebro. Den verksamhetsförlagda utbildningen i kursen förläggs enligt ovanstående föreskrifter om verksamhetsförlagd utbildning.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Skolverket (2011)
Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet
Stockholm: Skolverket, (valda delar)