Kursplan

Företagsekonomi, Hållbarhetsredovisning, styrning och kommunikation, avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng

Business Administration, Sustainability Reporting, Control and Communication, Second Cycle, 7,5 Credits

Kurskod: FE429A Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Företagsekonomi Fördjupning: A1N
Senast ändrad: 2024-03-12    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2021-11-01 Litteraturlista fastställd: 2024-03-12
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Kunskap och förståelse

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för centrala begrepp, modeller, metoder, ramverk och lagstiftning som kan knytas till redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet.
  • förstå olika sätt att betrakta och studera redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet, i syfte att själv kunna följa kunskapsutvecklingen på området.

Färdighet och förmåga

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • tillämpa och integrera olika teoretiska perspektiv för att analysera redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet
  • identifiera och analysera problem som berör hållbarhetsredovisningens, hållbarhetsstyrningens och hållbarhetskommunikationens utformning och innehåll, samt behärska metoder och modeller för att hantera sådana problem
  • utföra analyser och grundläggande praktiskt arbete inom områdena hållbarhetsredovisning, hållbarhetsstyrning och hållbarhetskommunikation
  • kommunicera såväl skriftligt som muntligt kring redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet anpassat till olika målgrupper och situationer.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • reflektera över och kritiskt förhålla sig till redovisningens, styrningens och kommunikationens roll i förhållande till företagens faktiska hållbarhetspåverkan och etik
  • värdera existerande forskning och praxis kring redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet utifrån olika teoretiska utgångspunkter samt i förhållande till eget och andras kompetensbehov.

Innehåll

För att kunna identifiera och analysera aktuella problem kring redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet, såväl nationellt som internationellt, behandlar kursen redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet utifrån dess utveckling över tid samt dess standardisering, reglering, praktik och utformning. För att uppnå en fördjupad förståelse av dessa teman behandlas olika teoretiska perspektiv.

Kursen omfattar följande teman

  • former, utvecklingstendenser och historik kring hållbarhetsredovisning
  • aktuell forskning och teori kring redovisning, styrning och kommunikation av hållbarhet
  • standardisering och reglering av hållbarhetsredovisning samt nationella och internationella institutioners framväxt och betydelse för standardisering och reglering
  • former för och användning av hållbarhetsstyrning
  • strategisk användning av redovisning och kommunikation av hållbarhet
  • integrerad rapportering.


Kursens består av två delmoment. Det första delmomentet ger en ingång till samtliga teman på kursen och examineras med en tentamen. Här examineras begrepp, teori, standardisering och reglering (motsvarande de fyra första kursmålen). Det andra delmomentet examinerar värdering, analys, praktisk kunskap samt skriftlig och muntlig färdighet (motsvarande de fyra sista kursmålen). I detta andra delmoment ingår en inlämningsuppgift som examineras på tre på varandra följande seminarier.

Examinationer och betyg

Begrepp, teori, standardisering och reglering, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Värdering, analys, praktisk kunskap samt skriftlig och muntlig färdighet, 3 högskolepoäng (Provkod: A004)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A). För att få godkänt på kursen måste studenten uppnå minst betyg (E) på samtliga uppgifter. Helkursbetyget sätts genom att räkna ut ett viktat medelvärde av de två uppgifternas betyg, skriftlig tentamen och inlämningsuppgift.

Examinationsformer

Begrepp, teori, standardisering och reglering, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Skriftlig tentamen.

Värdering, analys, praktisk kunskap samt skriftlig och muntlig färdighet, 3 högskolepoäng (Provkod: A004)
Skriftlig inlämningsuppgift som behandlas muntligt vid tre obligatoriska seminarier.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Företagsekonomi, grundkurs, 30 högskolepoäng, Företagsekonomi fortsättningskurs, 30 högskolepoäng och 15 högskolepoäng på kandidatnivå i företagsekonomi Dessutom krävs Engelska 6/Engelska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Restuppgifter ska fullgöras snarast enligt lärares anvisning.

Undervisning kan komma att hållas på engelska.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Litteraturlistan är ännu ej fastställd.