Kursplan

Idrott, Introduktion till sport management, 30 högskolepoäng

Sport Science, Introduction to Sport Management, 30 Credits

Kurskod: ID031G Högskolepoäng: 30
Huvudområde: Idrott Fördjupning: G1N
    Senast ändrad: 2022-03-08
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2020-12-15 Litteraturlista fastställd: 2022-03-08
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2022 Revision: 2

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kursen är indelad i fyra delkurser.

Delkurs 1. Sport management i en svensk kontext, 7,5 högskolepoäng

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

• redogöra för och exemplifiera hur idrotten i Sverige är organiserad och finansierad samt identifiera för- och nackdelar med detta sätt att organisera och finansiera idrott,
• förklara skillnader i värden mellan olika idrottsliga praktiker, logiker och verksamhetsformer,
• redogöra för och föra en välgrundad diskussion om idrottsutövande i relation till faktorer såsom ålder, genus, socioekonomi och etnicitet,
• definiera förändringsprocesser som påverkar idrotten och föra en välgrundad diskussion om hur dessa förändringsprocesser påverkar idrotten i Sverige, och
• använda förändringsprocesser för att redogöra för idrottens historiska utveckling i Sverige med särskilt fokus på organisation och finansiering samt reflektera över vilka möjligheter och begränsningar historia och traditioner skapar för dagens idrott.

Delkurs 2. Utmaningar i dagens idrott, 7,5 högskolepoäng

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

• identifiera och kommunicera aktuella utmaningar inom svensk idrott och ge exempel på hur dessa utmaningar tar sig uttryck på individ-, organisatorisk- samhällelig- och global nivå, och
• förklara hur olika utmaningar relaterar till olika uppfattningar om idrott.

Delkurs 3. Olika perspektiv inom sport management, 7,5 högskolepoäng

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

• identifiera och redogöra för olika ämnesområden och perspektiv som är relevanta för sport management,
• använda olika ämnesområden och perspektiv för att kunna beskriva problem och utmaningar relevanta för sport management, och
• reflektera över och kommunicera olika ämnesområdens och perspektivs möjligheter att skapa förståelse för och bidra till lösningen på utmaningar som en sport manager möter.

Delkurs 4. Vetenskaplig grundkurs för sport management, 7,5 högskolepoäng

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

• skriva vetenskapligt med fokus på textstruktur, sammanställning av numerisk information och referenshantering,
• söka och identifiera vetenskaplig litteratur relevant för sport management,
• använda en forskningsprocess för att identifiera exempelvis utmaningar och problem inom dagens idrott,
• använda metodologiska begrepp för att redogöra för och jämföra olika typer av idrottsvetenskaplig forskning, och
• reflektera över vetenskaplighet i relation till sin professionella utveckling.

Kursens huvudsakliga innehåll

Delkurs 1. Sport management i en svensk kontext, 7,5 högskolepoäng

Syftet med delkursen är att introducera studenterna till sport management i en svensk kontext. Under kursen behandlas hur idrotten i Sverige är organiserad och finansierad, olika former av idrott (till exempel elit-, bredd, tävlings-, motions-, barn- och ungdomsidrott), förändringsprocesser som påverkar idrotten (exempelvis sportifiering, professionalisering, kommersialisering och medialisering), idrottsutövande i relation till faktorer såsom ålder, genus, socioekonomi och etnicitet samt idrottens historiska utveckling i Sverige från 1800-talet och framåt med särskilt fokus på organisation och finansiering.

Delkurs 2. Utmaningar i dagens idrott, 7,5 högskolepoäng

Syftet med delkursen är att introducera studenterna till olika utmaningar som en sport manager av idag kan ställas inför. I kursen identifieras och diskuteras problem och utmaningar i den idrottsliga kontexten på individuell, organisatorisk, samhällelig och global nivå. Exempel på ämnen som behandlas är inkludering och exkludering, relationen mellan bredd- och elitidrott, idealism och kommersialism, social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt globalisering.

Delkurs 3. Olika perspektiv inom sport management, 7,5 högskolepoäng

Syftet med delkursen är att introducera studenterna till olika ämnesområden och perspektiv som är relevanta för en sport manager när den ska hantera de problem och utmaningar som identifierats och diskuterats i delkurs 2. Exempel på ämnesområden som tas upp är folkhälsovetenskap, företagsekonomi, historia, juridik, medie- och kommunikationsvetenskap, psykologi och sociologi; exempel på perspektiv som tas upp är etik, etnicitet, genus, och hållbarhet. Utifrån olika case får studenterna identifiera och använda olika ämnesområden och perspektiv som är relevanta för det specifika problemet, samt reflektera över hur dessa ämnesområden och perspektiv kan bidra till att lösa problemet.

Delkurs 4. Vetenskaplig grundkurs för sport management, 7,5 högskolepoäng

Syftet med delkursen är att introducera studenterna till vetenskaplighet. Under kursen behandlas vetenskapligt skrivande innefattande sammanställning av text och siffror samt referenshantering. Vidare behandlas övergripande vad kunskap är och hur vetenskaplig kunskap produceras och rapporteras (med exempel från både kvalitativ och kvantitativ forskning). Kursen introducerar också sökning av kunskap och att bli konsument av forskning från olika källor, såsom forskningsrapporter och vetenskapliga artiklar. Slutligen introduceras övergripande den systematiska forskningsprocessen, något som kommer att ligga till grund för den fortsatta vetenskaplig skolningen under kommande kurser.

Inom ramen för delkursen ingår även portfolioskrivande, där studenterna ska reflektera över sin lärandeprocess och egen professionella utveckling i relation till ett vetenskapligt förhållningssätt.

Delkursen går som en strimma genom hela 30 hp-kursen och de olika examinationerna sker företrädesvis inom ramen för de andra delkurserna.

Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, självstudier och workshops.
Kursen baseras i stor utsträckning på casemetodik.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Delkurs 1. Sport management i en svensk kontext

Idrottens organisering, finansiering, logiker och utövare, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Gruppvis muntlig redovisning.

Idrottens förändringsprocesser, historia och utövare, 5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Individuell skriftlig hemtentamen. Vid betyget Underkänd får examinator medge komplettering för godkänt betyg. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenten göra en omexamination.

Delkurs 2. Utmaningar i dagens idrott

Identifiering av utmaningar i dagens idrott, 3 högskolepoäng (Provkod: A003)
Gruppvis muntlig redovisning.

Förklaringar till utmaningar i dagens idrott, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A004)
Individuell skriftlig uppgift. Vid betyget Underkänd har studenten möjlighet att göra en komplettering för godkänt betyg istället för att göra en omexamination. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenten vänta till nästa examinationstillfälle med att lämna in uppgiften.

Delkurs 3. Olika perspektiv inom sport management

Presentation och kommunikation av olika perspektiv inom sport management, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A005)
Gruppvis muntlig redovisning.

Tillämpning av olika perspektiv inom sport management, 5 högskolepoäng (Provkod: A006)
Gruppvis skriftlig uppgift. Vid betyget Underkänd har studenterna möjlighet att göra en komplettering för godkänt betyg istället för att göra en omexamination. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenterna vänta till nästa examinationstillfälle med att lämna in uppgiften.

Delkurs 4. Vetenskaplig grundkurs för sport management

Vetenskapligt skrivande med siffror, 1 högskolepoäng (Provkod: A007)
Gruppvis muntlig redovisning. Examineras gruppvis i samband med Idrottens organisering, finansiering, logiker och utövare (Provkod: A001).

Vetenskapligt skrivande med ord, 1 högskolepoäng (Provkod: A008)
Individuell skriftlig hemtentamen. Examineras i samband med Idrottens förändringsprocesser, historia och utövare (Provkod: A002). Vid betyget Underkänd får examinator medge komplettering för godkänt betyg. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenten göra en omexamination.

Sökning och identifiering av vetenskaplig litteratur, 0,5 högskolepoäng (Provkod: A009)
Gruppvis muntlig redovisning. Examineras i samband med Identifiering av utmaningar i dagens idrott (Provkod: A003).

Systematisk forskningsprocess, 0,5 högskolepoäng (Provkod: A010)
Gruppvis skriftlig uppgift. Examineras i samband med Tillämpning av olika perspektiv inom sport management (Provkod: A006). Vid betyget Underkänd har studenterna möjlighet att göra en komplettering för godkänt betyg istället för att göra en omexamination. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenterna vänta till nästa examinationstillfälle med att lämna in uppgiften.

Portfolio, 1 högskolepoäng (Provkod: A011)
Individuell skriftlig uppgift. Vid betyget Underkänd har studenten möjlighet att göra en komplettering för godkänt betyg istället för att göra en omexamination. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenten vänta till nästa examinationstillfälle med att lämna in uppgiften.

Metodologiska begrepp, 3,5 högskolepoäng (Provkod: A012)
Individuell skriftlig uppgift. Vid betyget Underkänd har studenten möjlighet att göra en komplettering för godkänt betyg istället för att göra en omexamination. Kompletteringen ska göras utifrån bedömande lärares instruktioner och ska lämnas in inom en vecka efter att betyget Underkänd erhållits. I händelse av att examinationen efter kompletteringen fortfarande bedöms som Underkänd, måste studenten vänta till nästa examinationstillfälle med att lämna in uppgiften.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Idrottens organisering, finansiering, logiker och utövare
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Idrottens förändringsprocesser, historia och utövare
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Identifiering av utmaningar i dagens idrott
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Förklaringar till utmaningar i dagens idrott
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Presentation och kommunikation av olika perspektiv inom sport management
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Tillämpning av olika perspektiv inom sport management
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Vetenskapligt skrivande med siffror
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Vetenskapligt skrivande med ord
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Sökning och identifiering av vetenskaplig litteratur
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Systematisk forskningsprocess
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Portfolio
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Metodologiska begrepp
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

För betyget Väl Godkänd (VG) på hela kursen, krävs VG på minst 13,5 högskolepoäng.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering. Högskoleförordningen, 1 kap 14§

Övergångsbestämmelser

Om kursen genomgår förändringar som är så omfattande att studenten inte kan examineras i enlighet med föreliggande kursplan anordnas möjlighet till särskilda examinationer i enlighet med universitetets lokala riktlinjer. Information om examinationstillfällena (inklusive fullgörande av obligatoriska moment) publiceras på avsedd plats på universitetets hemsida.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Delkurs 1. Sport management i en svensk kontext, 7,5 högskolepoäng

Obligatorisk litteratur

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2018)
Sport management, del 1: Idrottens organisationer i en svensk kontext
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 224 sidor

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2019)
Sport management, del 2: Styrning och samhällsengagemang inom svensk idrott
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 272 sidor

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2020)
Sport management, del 3: Idrottens marknader och konsumtionskultur
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 240 sidor

Engström, Lars-Magnus (2014)
Smak för motion: fysisk aktivitet som livsstil och social markör
Stockholm: Liber, 152 sidor

Guttmann, Allen (2004)
From ritual to record: the nature of modern sports (Updated with a new afterword)
New York: Columbia University Press, 224 sidor

Ljunggren, Jens (2020)
Den svenska idrottens historia
Stockholm: Natur & Kultur, 291 sidor

Larsson von Garaguly, Joacim (2016)
Vasaloppet - Resan från skidtävling och skidlöpare till produkter och kunder: en studie om kommersialisering och professionalisering
Stockholm: Handelshögskolan i Stockholm, 311 sidor

SOU 2008:59 (2008)
Föreningsfostran och tävlingsfostran. En utvärdering av statens stöd till idrotten
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2008/06/sou-200859/, 483 sidor

Delkurs 2. Utmaningar i dagens idrott, 7,5 högskolepoäng

Obligatorisk litteratur

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2018)
Sport management, del 1: Idrottens organisationer i en svensk kontext
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 224 sidor

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2019)
Sport management, del 2: Styrning och samhällsengagemang inom svensk idrott
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 272 sidor

Bäckström, Åsa, Book, Karin, Carlsson, Bo & Fahlström, PG (red.) (2020)
Sport management, del 3: Idrottens marknader och konsumtionskultur
Stockholm: SISU Idrottsböcker, 240 sidor

Delkurs 3. Olika perspektiv inom sport management, 7,5 högskolepoäng

Obligatorisk litteratur

Hoye, Russell, Smith, Aaron, Nicholson, Matthew, & Stewart, Bob (2018)
Sport management: principles and applications
Abingdon, Oxon: Routledge, 416 sidor

Delkurs 4. Vetenskaplig grundkurs för sport management, 7,5 högskolepoäng

Obligatorisk litteratur

Skinner, James, Edwards, Allan, & Corbett, Ben (2014)
Research methods for sport management
London: Routledge, 378 sidor

Tillägg till litteraturlistorna för samtliga delkurser

Vetenskapliga artiklar och rapporter tillkommer.

Viss litteratur används inte i sin helhet.

Litteraturen utgörs alltid av den senaste upplagan. Om senare upplaga än den angivna finns, används denna.