Kursplan

Informatik, Introduktion till informationssäkerhet, avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng

Informatics, Introduction to Information Security, Second Cycle, 7,5 Credits

Kurskod: IK431A Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Informatik Fördjupning: A1N
Senast ändrad: 2024-03-12    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-11-01 Litteraturlista fastställd: 2024-03-12
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

1. Genom en omvärldsanalys förstå betydelsen av informationssäkerhet i en allt mer digitaliserad värld.
2. Baserat på praktiska riktlinjer ha förmåga att definera centrala begrepp inom informationssäkerhet.
3. Baserat på relevant forskning förstå hur centrala begrepp kan defineras och användas olika.
4. Baserat på relevant forskning förstå olika perspektiv på informationssäkerhet.
5. Kunna beskriva nationella och internationella strukturer och processer för informationssäkerhet, baserat på en fallanalys.
6. Ha förmåga att kritiskt utvärdera andra studenternas skriftliga arbete, baserat på tillhandahållna kriterier.

Innehåll

Kursen består av fem moduler:
1. Introduktion till masterprogrammet om informationssäkerhet. Under denna modul presenteras programmets struktur, bakgrund, samt de pedagogiska metoder som används. Under denna modul diskuteras också professionella roller som fokuseras i programmet.
2. Motiv för arbete med informationssäkerhet. Under denna modul introduceras området informationssäkerhet - historia, varför informationssäkerhet är viktigt och standariseringsorgan. Allt ur ett internationellt-, nationellt-, organisatoriskt- och individperspektiv. Studenterna deltar i seminarier där de analyserar verkliga informationssäkerhetsincidenter, diskuterar betydelsen av informationssäkerhet, samt existerande hot. (Adresserar mål 1)
3. De viktigaste begreppen, modellerna och perspektiven. Under den här modulen läser studenterna kurslitteraturen och tittar på inspelade föreläsningar. Studenterna deltar i seminarier där de diskuterar viktiga begrepp, modeller och perspektiv. De nyckelbegrepp som introduceras under kursen är till exempel: konfidentialitet, riktighet, tillgänglighet, hot, risk, incident, informationstillgångar och säkerhetsmekanismer. (Adresserar mål 2, 3 och 4)
4. Strukturer och processer för informationssäkerhet (internationalla och nationella informationssäkerhetsorganisationer, ledningssystem samt standariseringsorgan). Under denna modul letar studenterna efter information om en utvald organisation som är viktig för informationssäkerhetsarbete och sedan presenteras denna informationen för andra studenter under seminarier. Under ett seminarium bygger studenterna tillsammans en modell som visar hur de presenterade organisationerna är relaterade till varandra. (Adresserar mål 5)
5. Kriteria för kritisk utvärdering av en skriftlig rapport. Under denna modul läser studenterna kurslitteraturen och tittar på inspelade föreläsningar. Studenterna deltar också i seminarier där de diskuterar kriterierna för kritisk utvärdering av en skriftlig rapport. Sedan använder studenterna dessa kriterier för att utvärdera en skriftlig rapport. (Adresserar mål 6)

Examinationer och betyg

Muntlig gruppuppgift, 1 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Muntlig gruppuppgift, 1 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Muntlig och skriftlig gruppuppgift, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Individuell skriftlig inlämningsuppgift, 3 högskolepoäng (Provkod: A004)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

För godkänt slutbetyg på kursen krävs godkänt resultat på samtliga examinationer. Bokstavsbetygen A-E viktas till ett slutbetyg baserat på kursens samtliga examinationer.

Examinationsformer

Muntlig gruppuppgift, 1 högskolepoäng (Provkod: A001)
Seminarier där studenterna, baserat på kurslitteraturen och erhållna fall, diskuterar olika perspektiv på informationssäkerhet. (Examinerar mål 3 och 4)

Muntlig gruppuppgift, 1 högskolepoäng (Provkod: A002)
Seminarier om strukturer och processer för informationssäkerhet. Under seminariet presenterar studenterna information om en informationssäkerhetsorganisation för de andra grupperna. Studenterna bygger också tillsammans en modell som visar relationer mellan de olika organisationerna. (Examinerar mål 5)

Muntlig och skriftlig gruppuppgift, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Analys av en aktuell, verklig informationssäkerhetsincident. Seminarier där studenterna med hjälp av centrala begrepp måste analysera en aktuell, verklig informationssäkerhetsincident. (Examinerar mål 1 och 2).

Individuell skriftlig inlämningsuppgift, 3 högskolepoäng (Provkod: A004)
Studenterna ska lämna in en individuell utvärdering, baserat på ett antal erhållna kriterier, av en annan grupps skriftliga gruppuppgift. (Examinerar mål 1, 2 och 6)

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Informatik med systemvetenskaplig inriktning, grundkurs, 30 hp och 30 hp på fortsättningsnivå i informatik samt 15 hp på kandidatnivå i informatik. Alternativt Företagsekonomi, grundkurs, 30 hp och Företagsekonomi, fortsättningskurs, 30 hp samt 15 hp på kandidatnivå i företagsekonomi. Alternativt 30 hp i datateknik på G1N-nivå och 45 hp i datateknik på G1F-nivå. Dessutom krävs Engelska 6/Engelska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Undervisningen och examinationer hålls på engelska.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Dhillon, Gurpreet (2018)
Information Security: Text & Cases
Prospect Press, 413 sidor

Tillägg och kommentarer

Standarder som används under kursen kommer vara tillgängliga till studenterna genom universitetsbibliotekets hemsida. Lärare kommer under kursen föreslå forskningsartiklar för de olika kursmodulerna. Uppskattningsvis 200 sidor.