Kursplan

Bolagsrätt och företagsbeskattning med inriktning mot mergers och acquisitions, 15 högskolepoäng

Mergers & Acqusition - Company and Tax Law, 15 Credits

Kurskod: JU131A Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Rättsvetenskap Fördjupning: A1N
    Senast ändrad: 2022-09-13
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2021-12-17 Litteraturlista fastställd: 2022-09-13
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2023 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Kursens mål

Den studerande skall efter avslutad kurs kunna:

  • identifiera bolagsrättsliga- och skatterättsliga frågeställningar i praktiskt förekommande situationer och kontexter,
  • tolka och tillämpa rättsregler inom bolags- och skatterätten, såväl i en nationell som i en internationell kontext,
  • självständigt analysera sammansatta och komplexa frågor inom bolags- och skatterätten,
  • identifiera och analysera olika särdrag hos rättskälleläran inom bolags- och skatterättens områden,
  • bedöma och analysera de bolagsrättsliga och skatterättsliga konsekvenserna av olika handlingsalternativ i samband med företagsöverlåtelser och företagsombildningar,
  • tillämpa EU-bolagsrätten och EU-skatterätten och redogöra för dess betydelse inom berörda rättsområden,
  • tillämpa det etiska regel- och ramverk som gäller för juridiska rådgivare i situationer som avser företagsöverlåtelser och företagsombildningar, och
  • placera bolags- och skatterätten i ett större sammanhang och analysera orsaker till dess utveckling och effekter, bland annat ur ett hållbarhetsperspektiv och ur kritiska perspektiv såsom genusperspektiv.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen inleds med en kortfattad översikt över bolagsrättens och skatterättens rättskällelära. Därefter följer fördjupade studier på bolagsrättens område, med huvudsaklig inriktning mot aktiebolagsrätt, och företagsbeskattningens område, vilka utmynnar i studier av nationella omstruktureringar och företagsöverlåtelser. Detta innefattar frågor som koncernbeskattning, fåmansföretag, corporate governance, kapitalskydd, bolagsorgans befogenhet och behörighet samt internationell beskattning. Vidare studeras EU-bolagsrätt och EU-skatterätt, internationell skatterätt och mervärdesskatt. Studierna är casebaserade och bygger på att kursdeltagarna får jobba med en överlåtelse av en företagsgrupp, främst med fokus på skatterättsliga frågeställningar. Kursdeltagarna delas in i basgrupper som under kursens gång tillsammans har att ta ställning till ett antal skatterättsliga frågeställningar som företagsöverlåtelser kan ge upphov till. Under kursen läggs tonvikt vid studenternas skriftliga färdigheter.

Studieformer

Kursen genomförs på helfart i föreläsnings- och seminarieform. Seminarieundervisningen ska förberedas genom att studenterna individuellt eller i grupp enligt seminarielärares anvisning har löst seminarieuppgifterna inför seminariet på ett sådant sätt att de är redo att redogöra för och diskutera lösningarna av seminarieuppgifterna. Obligatoriska seminarier förekommer. Studenterna skriver en individuell promemoria. Texten ska bearbetas tillsammans med andra studenter i form av peer review och/eller PM-seminarium alternativt bli föremål för opposition, enligt kursföreståndarens instruktion. Deltagande i bearbetandet av texten är obligatoriskt.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Obligatoriska moment, 6 högskolepoäng (Provkod: A001)
Fullgörande av obligatoriska moment i form av seminarier som till antalet är upp till och med tio, samt författande och utformning av upp till och med sex promemorior. För att bli godkänd krävs att studenten aktivt deltagit i samtliga seminarier och i utformningen av dessa promemorior.
Om en student inte uppnår godkänt betyg på en promemoria, men med en begränsad insats bedöms kunna nå det, kan studenten komplettera i enlighet med examinators instruktioner. Kompletteringen ska genomföras inom en vecka från det att studenten tilldelats instruktionen. Frånvaro vid obligatoriska seminarier kan kompletteras genom deltagande i kompletterande seminarier som enligt examinators anvisningar hålls senast två veckor efter att det sista obligatoriska seminariet hållits, under förutsättning att frånvaron inte överstiger två seminarier. Mer omfattande frånvaro kan inte kompletteras.

PM, 9 högskolepoäng (Provkod: A002)
Författande av individuell promemoria.
Om en student inte uppnår godkänt betyg, men med en begränsad insats bedöms kunna nå det, kan studenten komplettera i enlighet med examinators instruktioner. Kompletteringen ska genomföras inom fem arbetsdagar från det att studenten tilldelats instruktionen.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

Obligatoriska moment
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

PM
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Helkursbetyget baseras på resultatet på PM (A002), men för att erhålla Godkänt på kursen måste kursdeltagarna även nå Godkänt på Obligatoriska moment (A001).

Särskild behörighet och andra villkor

165 hp i rättsvetenskap på Juristprogrammet där 15 hp i privaträtt, 6 hp i associations- och skatterätt och 5 hp i EU-rätt ingår. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Examinationsmomentet Obligatoriska moment (Provkod: A001) om-examineras först vid nästa kurstillfälle.

Dispens från tregradig betygsskala enligt rektorsbeslut (148/2005).

Övergångsbestämmelser

Kurs som har upphört eller väsentligt förändrats till innehåll eller omfattning kan examineras vid tre tillfällen inom 12 till 18 månader efter det att förändringen genomförts.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

FAR Börsvolymen
FAR SRS Förlag AB, (senaste upplagan)

Andersson, Jan (senaste upplagan)
Kapitalskyddet i aktiebolag
Jure, Stockholm

Sandström, Torsten (senaste upplagan)
Svensk aktiebolagsrätt
Stockholm: Norstedts Juridik, 439 sidor

Lodin, Sven-Olof, Lindencrona, Gustaf, Melz, Peter,Silfverberg, Christer, Simon Almendal, Teresa (senaste upplagan)
Inkomstskatt. En lärobok i skatterätt. Del 2
Lund, Studentlitteratur, 492 sidor

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

All litteratur läses i sin senaste upplaga.

Utöver detta kan det bli nödvändigt att även konsultera annan litteratur av relevans för arbetet med case och PM-skrivande.