Kursplan

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet, 15 högskolepoäng

Cybersecurity and Cybercrimes, 15 Credits

Kurskod: JU134A Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Rättsvetenskap Fördjupning: A1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2022-12-13 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för cyberrymdens förutsättningar och funktionssätt,
  • redogöra för och förklara innebörden i cybersäkerhet och cyberbrottslighet och de principer och förutsättningar och den praktik som är knutna till dessa företeelser, och
  • identifiera och förklara den rättsliga regleringen och förutsättningarna för den rättsliga regleringen av cybersäkerhet och cyberbrottslighet.

Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • beskriva cyberattacker och skilja mellan olika typer av cyberattacker,
  • på ett kritiskt och precist sätt identifiera och analysera rättsliga frågor rörande cybersäkerhet och cyberbrottslighet, och
  • kritiskt och självständigt förklara det rättsliga regelverk som är av betydelse för hanteringen av cybersäkerhet och för att motverka cyberbrottslighet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • diskutera rättsliga frågor med anknytning till digitala undersökningsmetoder, förfaranden och policyer rörande riskbedömning och förebyggande av cyberbrottslighet,
  • utifrån lämpliga rättsvetenskapliga metoder kritiskt diskutera utvecklingen av den rättsliga regleringen rörande cybersäkerhet och cyberbrottslighet, och
  • diskutera nutida och framtida utmaningar förenade med cyberrymden.

Innehåll

Teknikutvecklingen har givit upphov till nya ämnen som cybersäkerhet och cyberbrottslighet och till nya typer av kriminell verksamhet och till nya typer av brott. Av betydelse är den nutida användningen av teknologi, inkluderande datorer, internet och nätverk, och den data som överförs med hjälp av denna teknologi. Vårt beroende av denna teknologi, såsom IKT (Informations- och kommunikationsteknik, från engelskans Information and Communication Technologies, ICT) och ''Sakernas internet'' (från engelskans ''the Internet of Things'', IoT), har i ökande utsträckning lett till digital sårbarhet och olika typer av cyberhot. Kursen ger en förståelse för begreppen cybersäkerhet och cyberbrottslighet och den rättsliga regleringen av dessa typer av frågor. Den fokuserar på regler avsedda att upprätthålla cybersäkerhet och motverka cyberbrottslighet, såsom nationell säkerhet, dataskydd och frågor om jurisdiktion och verkställighet, samt om staters användande av cyberangrepp som en form av hybridkrigföring. Vidare tillhandahåller kursen olika perspektiv på den rättsliga regleringen av cybersäkerhet och cyberbrottslighet. Kursen behandlar också rättsliga frågor om bevisning och forensik med anknytning till cyberbrottslighet.

Examinationer och betyg

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 1, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A005)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 2, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A006)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 3, 5 högskolepoäng (Provkod: A007)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).

Kommentar till betyg

För att erhålla slutbetyg Godkänd (B), krävs lägst betyget B på alla examinationer (A005, A006 och A007).

För att erhålla slutbetyg Icke utan beröm godkänt (Ba) krävs, utöver vad som krävs för Godkänd (B), antingen att Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 2 (provkod: A006) och Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 3 (provkod: A007) examinerats med betyget Ba, eller att Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 1 (provkod: A005) examinerats med betyget AB och att Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 2 (provkod: A006) examinerats med lägst betyget Ba.

För att erhålla slutbetyget Med beröm godkänt (AB) krävs, att Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 2 (provkod: A006) och Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 3 (provkod: A007) examinerats med betyget AB och att Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 1 (provkod: A005) examinerats med lägst betyget Ba.

Dispens från tregradig betygsskala enligt rektorsbeslut (148/2005).

Examinationsformer

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 1, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A005)
Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig presentation.
Om en student inte uppnår godkänt betyg, men med en begränsad insats bedöms kunna nå det, kan studenten göra skriftlig komplettering i enlighet med examinators instruktioner. Kompletteringen ska genomföras inom två veckor från det att studenten tilldelas instruktionen.

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 2, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A006)
Skriftlig tentamen.

Cybersäkerhet och cyberbrottslighet 3, 5 högskolepoäng (Provkod: A007)
Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig presentation.
Om en student inte uppnår godkänt betyg, men med en begränsad insats bedöms kunna nå det, kan studenten göra skriftlig komplettering i enlighet med examinators instruktioner. Kompletteringen ska genomföras inom tre veckor från det att studenten tilldelas instruktionen.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

165 högskolepoäng på grundnivå i rättsvetenskap på Juristprogrammet där 7.5 högskolepoäng i straffrätt, 5 högskolepoäng i folkrätt och mänskliga rättigheter samt 5 högskolepoäng i EU-rätt ingår. Dessutom krävs Engelska 6/Engelska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Paul Cornish, ed. (2021)
The Oxford Handbook of Cyber Security
Oxford University Press

Thomas J Holt, Adam M Bossler, Kathryn C Seigfried-Spellar (2022)
Cybercrime and Digital Forensics: An Introduction
Routledge

Kittichaisaree, Kriangsak. (2017)
Public International Law of Cyberspace
Springer

Karlsson, Fredrik, Hedström, Karin, Goldkuhl, Göran (2017)
Practice-based discourse analysis of information security policies. Computers & Security Vol 67, pp. 267-279.

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Litteraturen läses i den senaste upplagan.

Ytterligare material, t.ex. artiklar och rättsfall om ca 500 sidor, tillkommer som obligatoriskt material.