Kursplan

Allmän kemi I, 7,5 högskolepoäng

General Chemistry I, 7,5 Credits

Kurskod: KE205G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kemi Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2020-12-02 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 3

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • grundläggande kunna förklara och förutsäga egenskaper hos atomer, kemisk ordning samt interaktioner mellan grundämnen i form av reaktioner,
  • kunna ange grundläggande nomenklatur och formelskrivning för organiska och oorganiska föreningar inklusive de vanligaste trivialnamnen,
  • kunna redogöra för kemisk jämvikt för att förstå egenskaperna hos syra-bassystem, redoxprocesser, koordinationskemi samt lösligheten, och
  • ha förmågan att beskriva egenskaper hos materien (fast tillstånd, lösning och gas) med elementens särdrag och kemiska principer i termer av kemisk bindning och intermolekylära krafter.

Färdigheter och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • ha praktiska färdigheter för att kunna arbeta säkert, självständigt och noggrant i laboratoriemiljö och att tillämpa det teoretiska stoffet i analytiska sammanhang,
  • ha förmåga att utvärdera egna laborationsresultat och rapportera dessa i skriftlig och muntlig form,
  • kunna genomföra kemiska beräkningar med utgång från kursens innehåll, och
  • kunna använda ordbehandlings- och kalkylprogram för tillämpningar inom kemi.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • ha förmåga att översiktligt beskriva kemiämnets vetenskapliga särdrag och huvudsakliga teoretiska utveckling.

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande kemisk teori och hantverk, som är nödvändiga för fortsatta studier inom ämnet eller angränsande områden.
Teoridelen omfattar atomens byggnad, kemisk organisation och det periodiska systemet, kemisk bindning samt intermolekylära krafter, nomenklatur och formelskrivning för organiska och oorganiska föreningar inklusive de vanligaste trivialnamnen, egenskaper hos gaser och fasta ämnen, reaktionslära, stökiometri och basal jämviktslära (syror och baser, redoxreaktioner, koordinationskemi, löslighetsjämvikter) samt kemiska beräkningar som utgår från kursens innehåll. Dessutom behandlas användning av ordbehandlings- och kalkylprogram med tillämpningar inom kemi.
Laborationerna tar upp säkerhet vid laboratoriearbete, kännedom om grundläggande laboratorieutrustning och hur den används samt hur man planerar och genomför experiment inom kemisk analys och reaktionslära. Laborationerna är valda för att ge praktisk tillämpning av kursens teoriavsnitt.

Examinationer och betyg

Teori, 5,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Laborationer och övningar, 2 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

  • Teori (provkod A001): Skriftlig tentamen
  • Laborationer och övningar (provkod A002): Löpande examination, skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination (laborationsrapporter och relaterade uppgifter resp. laboratoriearbetet)

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2 och Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Referenslitteratur

Petrucci, Ralph. H., Herring, F. Geoffrey., Madura, Jeffry. D. & Bissonnette, Carey (Senaste upplagan)
General Chemistry: Principles and Modern Applications
Toronto: Pearson Canada Inc

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Föreläsningsmaterial, fördjupande material samt laborationshandledningar tillkommer.