Kursplan

Analytisk kemi, 7,5 högskolepoäng

Analytical Chemistry, 7,5 Credits

Kurskod: KE306G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kemi Fördjupning: G1F
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-12-02 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 3

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • kunna förklara teorin för klassiska analytiska metoder (exempelvis gravimetri, titrering) och instrumentella analytiska metoder (exempelvis spektrometri, elektrokemisk analysmetodik),
  • känna till grundläggande principer för separationsmetoder (exempelvis kromatografi, elektrofores),
  • kunna använda kunskaper inom grundläggande statistik för att lösa problem inom tillämpad analytisk kemi, och
  • kunna diskutera betydelsen av kvalitetssäkrade analytiska metoder och principer för att kunna utveckla dessa.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • kunna planera och genomföra kemiskt analysarbete med klassiska och instrumentella analytiska metoder samt separationsmetoder med kunskap om kemiska egenskaper och grundläggande statistik som utgångspunkter, och
  • självständigt och på ett säkert sätt kunna planera, genomföra och utvärdera kvalitativt och kvantitativt analytiskt arbete, samt vara förtrogen med kvalitetssäkringsmetodik.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande

  • förmåga att beskriva den analytiska kemins vetenskapliga särdrag och huvudsakliga teoretiska och experimentella utveckling, och
  • förmåga att värdera och kritisera experimentella resultat och teoretiska tolkningar.

Innehåll

Kursen behandlar analytiska metoder så som gravimetri, titrimetri, elektrokemi, tillämpad spektroskopi och kromatografi samt kvalitetssäkring och tillämpad statistik.

Examinationer och betyg

Teori, 4 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Laborationer och seminarier, 3,5 högskolepoäng (Provkod: A004)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

För att få ett godkänt betyg på hela kursen krävs lägst betyget E på det teoretiska momentet samt Godkänd på de praktiska momenten (laborationer och projektarbete/fallstudier). Kursens slutbetyg baseras på den teoretiska delens resultat.

Examinationsformer

  • Teori (provkod A003): Skriftlig tentamen
  • Laborationer och seminarier (provkod A004): Praktisk examination, muntlig examination och skriftlig inlämningsuppgift

Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa ska i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

15 hp sammanlagt från Introduktion till analysvetenskap och forensik, 7,5 hp, Allmän kemi I, 7,5 hp, Allmän kemi II, 7,5 hp, Organisk och analytisk kemi, 7,5 hp och Biokemi, 7,5 hp.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ges delvis eller helt på engelska.

Studenter som påbörjat men inte avslutat kursen i enlighet med den version av kursplan som gällde höstterminen 2021 och 2023, har rätt att examinera Teori, 5 högskolepoäng (provkod A001) och Laborationer och seminariet, 2,5 högskolepoäng (provkod A002) under 12 till 18 månader från och med 2024-09-02.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Skoog, Douglas A., West, Donald M., Holler, F. James & Crouch, Stanley R. (Senaste upplagan)
Fundamentals of Analytical Chemistry
Belmont: Brooks/Cole

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Laborationshandledningar och annat material tillkommer.