Kursplan

Kriminologi, avancerad nivå, Självständigt arbete, 15 högskolepoäng

Criminology, Independent Project, Second Cycle, 15 Credits

Kurskod: KR200A Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Kriminologi Fördjupning: A1E
    Senast ändrad: 2019-09-13
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2018-01-10 Litteraturlista fastställd: 2019-09-13
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2020 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Kursens mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Med hög grad av självständighet formulera och svara på relevanta forskningsfrågor om komplexa kriminologiska fenomen.
- Med hög grad av självständighet genomföra och författa en vetenskaplig studie inom det kriminologiska fältet som uppfyller krav på teoretisk och metodologisk noggrannhet, relevant sammanfattning av tidigare forskning samt fördjupad analysförmåga.
- Självständigt diskutera, värdera och argumentera kring metodologiska och analytiska begränsningar i egna och andras vetenskapliga arbetens angreppssätt.
- Diskutera studiers vetenskapliga och praktiska värde och nytta.
- Beakta forskningsetiska principer genom hela forskningsprocessen.
- Presentera ett skriftligt självständigt arbete med krav på god språklig framställning och formalia.
- Presentera den vetenskapliga studien muntligt där presentationen uppfyller högt ställda krav på god presentationsteknik och förmåga att förmedla studiens resultat till en bred publik.
- På ett vetenskapligt sätt värdera och föreslå möjliga förbättringsområden i vetenskapliga arbeten.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen innebär att studenten självständigt genomför en vetenskaplig studie om komplexa kriminologiska fenomen. Studien redovisas i form av ett självständigt arbete. Kursen är relevant för den som vill utveckla och fördjupa sina kunskaper och praktiska förmågor att självständigt kunna svara på komplexa kriminologiskt relevanta vetenskapliga forskningsfrågor. Kursen är forskningsförberedande men även relevant för den som i sitt yrke behöver fördjupade kunskaper och förmågor att identifiera och formulera forskningsfrågor samt undersöka dessa med lämpliga metoder.

Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, handledning och seminarier.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Självständigt vetenskapligt arbete, 15 högskolepoäng (Provkod: A001)
Examination sker genom obligatoriska seminarier och genomförande av ett självständigt vetenskapligt arbete som inkluderar skriftlig och muntlig presentation av det. Opponering genom identifiering av problem och potentiella förbättringsområden i någon annans vetenskapliga arbete, försvar av det egna genomförda arbetet samt diskussion om dessa på slutseminarium.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Självständigt vetenskapligt arbete
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

15 hp på avancerad nivå där 10 hp vetenskaplig metod ingår. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/ Engelska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Rätten till förnyad examination
1. Den som har blivit underkänd vid examination har rätt till omexamination. I normalfallet erbjuds omexamination en viss tid efter ordinarie examinationstillfälle. Under augusti månad ges möjlighet att examinera samtliga examinerande moment som getts under läsåret.
2. Kurs som upphört eller väsentligt förändrats till sitt innehåll eller i sin omfattning kan examineras vid tre tillfällen inom 18 månader efter att förändringen genomförts.
3. Studerande som har underkänts vid examination vid två tillfällen för viss delkurs eller del av delkurs har rätt att hos prefekten begära att annan examinator utses.
4. Den som fått betyget Godkänd på viss examination får inte omexamineras för att få betyget Väl godkänd.
5. Om tidsgräns angivits för inlämning av hemtentamen/hemuppgift kommer för sent inlämnade svar ej att bedömas och studenten hänvisas till omexaminationen.

Hantering av uppsats/självständigt arbete
1. Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
2. Studenten lämnar in ifylld blankett för medgivande av publicering i DiVA (DiVA = Digitala Vetenskapliga Arkivet)till utsedd bedömande lärare vid slutseminarium. Information om DiVA hittas på universitetsbibliotekets hemsida.
3. Studenten förväntas skicka in den slutgiltiga versionen av sitt arbete i PDF-format till utsedd bedömande lärare.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

American Psychological Association (2009)
Publication Manual of the American Psychological Association
Washington, DC: Author, 272 sidor


SFS (2003:460)
Lag om etikprövning av forskning som avser människor

Språkrådet (2017)
Svenska skrivregler
Stockholm: Liber AB, 308 sidor

Den nödvändiga litteraturen bestäms i samarbete med handledaren och är beroende av den vetenskapliga studiens problemområde.

Om en nyare utgåva av angiven bok/böcker finns kan antingen den angivna utgåvan eller den nyare utgåvan användas.