Kursplan

Biopsykosocial kriminologi, 7,5 högskolepoäng

Biopsychosocial Criminology, 7,5 Credits

Kurskod: KR712G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kriminologi Fördjupning: GXX
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-12-19 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 3

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Redogöra för och reflektera över hur biopsykosocial kriminologi som kunskapsfält vuxit fram.
  • Redogöra för centrala begrepp inom biopsykosocial kriminologi och förklara hur de relaterar till antisocialt beteende.
  • Redogöra för olika forskningsmetoder inom biopsykosocial kriminologi och förklara hur de används i biopsykosocial kriminologisk forskning.
  • Analysera och ge exempel på hur forskningsresultat från biopsykosocial kriminologi kan användas för att utveckla effektiva brottsförebyggande strategier.
  • Jämföra och kontrastera hur biopsykosocial kriminologi framställs i media och fiktion med forskningresultat från fältet.

Innehåll

Kursen behandlar centrala begrepp och forskningsmetoder som används inom området. Kursen innebär också en orientering i aktuell forskning inom området med fokus på biologiska, psykologiska och sociala faktorer i relation till olika typer av antisociala beteenden inklusive brott. Inom ramen för kursen behandlas även hur sådan kunskap kan få juridiska implikationer liksom hur denna kunskap kan användas för att utveckla effektiva brottsförebyggande strategier. Slutligen belyser kursen även hur denna forskning kan användas för att problematisera hur mediala och andra icke-vetenskapliga källor presenterar vikten av genetiska och biologiska och/eller miljömässiga faktorer i relation till brott. Fokus är genomgående på att studenten ska träna sig i förmågan att tillämpa den förvärvade kunskapen på verkliga fall och situationer.

Examinationer och betyg

Biopsykosocial kriminologi I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Biopsykosocial kriminologi II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

För att få ett godkänt betyg på hela kursen krävs lägst betyget E på samtliga ingående moment. Sammanvägningen av examinationsuppgifternas betyg sker genom att bokstavsbetygen A-E omvandlas till siffrorna 5-1 och sammanräknas till ett medelbetyg där man också väger in det antal poäng som respektive examinerande moment utgör av hela kursens poängantal. Betyget på hela kursen sätts således genom ett viktat genomsnitt av samtliga examinerande moment.

Examinationsformer

Biopsykosocial kriminologi I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Skriftlig tentamen

Biopsykosocial kriminologi II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Muntlig examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

60 högskolepoäng varav 30 högskolepoäng inom ett beteende- eller samhällsvetenskapligt ämnesområde alternativt minst ett års arbetslivserfarenhet inom det kriminologiska fältet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Om tidsgräns angivits för inlämning av skriftlig tentamen/skriftlig inlämningsuppgift kommer för sent inlämnade svar ej att bedömas och studenten hänvisas till omexaminationen.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Raine, Adrian (2014)
The Anatomy of Violence. The Biological Roots of Crime
New York: Pantheon Books, 478 sidor

Referenslitteratur

Beaver, K. M. (2019)
Biosocial Criminology: A Primer
Kendall Hunt Publishing Company, 298 sidor

Walsh, Anthony & Beaver, Kevin M. (2009)
Biosocial Criminology: New Directions in Theory and Research
New York: Routledge, 285 sidor

Artiklar och annat material, max 1000 sidor, tillkommer som obligatorisk litteratur och specificeras i studiehandledningen i början av kursen.

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Om en nyare utgåva av angiven bok/böcker finns kan antingen den angivna utgåvan eller den nyare utgåvan användas.