Kursplan

Polisiärt arbete, 7,5 högskolepoäng

Police Science, 7,5 Credits

Kurskod: KR713G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kriminologi Fördjupning: GXX
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-12-19 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 5

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Redogöra för och förklara centrala begrepp inom polisiärt arbete.
  • Redogöra för och värdera forskningsmetoder som vanligen används inom fältet.
  • Redogöra för och värdera olika former av arbetsmetoder som polisen använder.
  • Reflektera över hur polisen och polisens arbete framställs i media och fiktion i relation till resultat från forskning inom fältet.
  • Reflektera över hur forskning om polisiärt arbete kan användas för att utforma kunskapsbaserade arbetssätt för polisens brottsförebyggande- och trygghetsfrämjande arbete.

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande begrepp inom kunskapsområdet polisiärt arbete och förklarar polisens roll i Sverige och internationellt. Kursen innebär också en orientering i aktuell forskning inom området där olika forskningsmetoder som vanligen används inom forskningsfältet belyses samt att forskning om olika polismetoder, exempelvis problemorienterat polisarbete och hot-spotsinriktat arbete behandlas. Kursen belyser även hur forskning inom fältet kan användas för att problematisera mediala och andra icke-vetenskapliga källors framställningar av polisen och deras arbete, men också hur denna kunskap kan användas för att utveckla polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Fokus är genomgående på att studenten ska träna sig i förmågan att tillämpa den förvärvade kunskapen på verkliga fall och situationer.

Examinationer och betyg

Polisiärt arbete I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Polisiärt arbete II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

För att få ett godkänt betyg på hela kursen krävs lägst betyget E på samtliga ingående moment. Sammanvägningen av examinationsuppgifternas betyg sker genom att bokstavsbetygen A-E omvandlas till siffrorna 5-1 och sammanräknas till ett medelbetyg där man också väger in det antal poäng som respektive examinerande moment utgör av hela kursens poängantal. Betyget på hela kursen sätts således genom ett viktat genomsnitt av samtliga examinerande moment.

Examinationsformer

Polisiärt arbete I, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Skriftlig inlämningsuppgift

Polisiärt arbete II, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Muntlig examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

60 högskolepoäng varav 30 högskolepoäng inom ett beteende- eller samhällsvetenskapligt ämnesområde alternativt minst ett års arbetslivserfarenhet inom det kriminologiska fältet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Om tidsgräns angivits för inlämning av skriftlig tentamen/skriftlig inlämningsuppgift kommer för sent inlämnade svar ej att bedömas och studenten hänvisas till omexaminationen.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Weisburd, David & Braga, A., Anthony (2019)
Police Innovation: Contrasting perspectives
Cambridge: Cambridge University Press, 582 sidor

Artiklar och annat material, max 300 sidor, tillkommer som obligatorisk litteratur och specificeras i studiehandledningen i början av kursen.

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Om en nyare utgåva av angiven bok/böcker finns kan antingen den angivna utgåvan eller den nyare utgåvan användas.