Kursplan

Våld i nära relation - teori och prevention, 7,5 högskolepoäng

Domestic Violence - Theory and Prevention, 7,5 Credits

Kurskod: KR714G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kriminologi Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-02-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-12-21 Litteraturlista fastställd: 2024-02-14
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 1

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Beskriva och förklara grundläggande begrepp, teorier och perspektiv relaterat till våld i nära relation.
- Beskriva och förklara olika insatser och åtgärder som enligt forskning har en brottsförebyggande effekt på våld i nära relation.
- Beskriva och förklara hur olika samhällsaktörer arbetar med att bedöma och hantera risker för våld i nära relation samt vilka utmaningar och möjligheter som är förknippade med detta arbete.

Innehåll

Denna kurs syftar till att ge en introduktion till ämnet våld i nära relation. Detta avser dels teoretiska kunskaper om våldets karaktär, orsaker och mekanismer, dels kunskaper om olika insatser och åtgärder som har en brottsförebyggande effekt på våldet. Vidare kommer kursen att fokusera på hur olika samhällsaktörer arbetar med att förhindra våldet genom riskbedömning, riskhantering och samverkan. Kursens innehåll kommer även att belysas ur flera olika perspektiv, inklusive på individ-, relations-, samhälls-, och strukturnivå, samt utifrån ett gles- och landsbygdsperspektiv.

Examinationer och betyg

Examination, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

Examination, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Skriftlig tentamen

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Om tidsgräns angivits för inlämning av skriftlig tentamen/skriftlig inlämningsuppgift kommer för sent inlämnade svar ej att bedömas och studenten hänvisas till omexaminationen.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Heimer, G., Björck, A., Albért, U., & Haraldsdotter Y. (2019)
Våldsutsatta kvinnor - samhällets ansvar (4 uppl.)
Studentlitteratur, 400 sidor ISBN: 9789144126777

Artiklar och annat material, max 500 sidor, tillkommer som obligatorisk litteratur.