Kursplan

Kriminalitet ur ett utvecklingsperspektiv - när blir det grova våldet ett alternativ?, 7,5 högskolepoäng

Crime from a Developmental Perspective – When Does Serious Violence Become an Option?, 7,5 Credits

Kurskod: KR715G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Kriminologi Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-02-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-12-21 Litteraturlista fastställd: 2024-02-14
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 1

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

  • Redogöra för grundläggande kunskaper och centrala begrepp i relation till antisocialt beteende, med särskilt fokus på våldsbrott, bland unga i en svensk kontext
  • Redogöra för grundläggande kunskaper om våldsamt beteende ur ett utvecklingsperspektiv, inklusive risk- och skyddsfaktorer för antisocialt beteende i allmänhet och för våldsbrott i synnerhet
  • Reflektera över och argumentera för hur kunskap om våldsbrott bland unga, risk- och skyddsfaktorer och utveckling av antisocialt beteende kan användas för att förstå kriminalpolitiska och praktiska frågor om brottsförebyggande arbete med barn och unga.

Innehåll

Kursen syftar till att studenten ska förvärva grundläggande kunskaper om risk- och skyddsfaktorer för antisocialt och kriminellt beteende i allmänhet och våldsbrott i synnerhet. Kursen behandlar ungdomskriminalitet, utvecklingen av våldsamt beteende från tidig barndom till vuxen ålder samt individuella, sociala och miljömässiga förutsättningar som barn och unga kan ställas inför och som kan påverka risken för att man hamnar i kriminella miljöer och/eller begår olika typer av våldsbrott. Studenten kommer också få möjlighet att tillämpa kunskap från kursen på verkliga fall och situationer, bl.a. genom reflektion över hur teoretisk kunskap används, eller kan användas, i praktiskt brottsförebyggande arbete och för att problematisera kriminalpolitiska och praktiska förutsättningar när det gäller att förebygga en negativ utveckling för barn och unga.

Examinationer och betyg

Kriminalitet ur ett utvecklingsperspektiv – när blir det grova våldet ett alternativ?, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

Kriminalitet ur ett utvecklingsperspektiv – när blir det grova våldet ett alternativ? , 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Muntlig examination och skriftlig inlämningsuppgift. Om den skriftliga examinationen underkänns kan examinator besluta om möjlighet till komplettering.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Om tidsgräns angivits för inlämning av skriftlig tentamen/skriftlig inlämningsuppgift kommer för sent inlämnade svar ej att bedömas och studenten hänvisas till omexaminationen.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Estrada, Felipe, Flyghed, Janne & Nilsson, Anders (red.) 2022.
Den svenska ungdomsbrottsligheten.
Lund: Studentlitteratur. 435 sidor.

Salihu, Diamant (2021).
Tills alla dör.
Stockholm: Mondial. 354 sidor.

Artiklar och annat material, max 1000 sidor, tillkommer som obligatorisk litteratur.

Om en nyare utgåva av angiven bok/böcker finns kan antingen den angivna utgåvan eller den nyare utgåvan användas.