Kursplan
Måltidskunskap och värdskap, Dryckeskunskap II, 7,5 högskolepoäng
Culinary Arts and Hospitality Science, Beverages II, 7,5 Credits
Kurskod: | MÅ002G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Måltidskunskap och värdskap | Fördjupning: | G1F |
Senast ändrad: | 2020-09-14 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2015-01-09 | Litteraturlista fastställd: | 2020-09-14 |
Giltig fr.o.m.: | Vårterminen 2021 | Revision: | 2 |
Mål
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kursens mål
Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna
- uppvisa fördjupade kunskaper om vinodling och vinmakning
- uppvisa fördjupade kunskaper om vinstilar
- uppvisa fördjupad kunskap om provningsmetodik för vin.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- kommunicera de faktorer som påverkar produktion och stil på världens viner
- göra och kommunicera korrekta provningsnoteringar
- ge råd om val och inköp av relevanta viner ur ett produktionsperspektiv för såväl konsumtion som lagring.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att
- ansvarsfullt hantera alkoholhaltiga drycker, med hänvisning till rådande alkohollagstiftning, ur ett såväl kommersiellt som privat perspektiv.
Kursens huvudsakliga innehåll
Kursens huvudsakliga innehåll behandlar fördjupade kunskaper inom vinproduktion, vinstilar, druvsorter samt provningsmetodik. Kursen behandlar även ansvarsfull alkoholhantering.
Studieformer
Kursen ges på kvartsfart, studierna bedrivs genom egna studier på distans, dock med tre träffar med vinprovningar och föreläsningar förlagda på campus Grythyttan. Förutom tre examinationer innehåller kursen en obligatorisk uppgift i form av en provningsportfölj.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Examinationsformer
Hemtentamen, 2 högskolepoäng (Provkod: M101)
Examination sker individuellt genom hemtentamen online
Kamratgranskning vinkällaruppgift, obligatoriskt moment (Provkod: M600)
Vinkällaruppgift, 3,5 högskolepoäng (Provkod: M201)
Examination sker individuellt genom inlämningsuppgift
Quizz - Dryckeskunskap, 2 högskolepoäng (Provkod: M300)
Examination sker individuellt genom onlinetest
Provningsportfölj, obligatoriskt moment (Provkod: M500)
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Betyg
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Hemtentamen
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Kamratgranskning vinkällaruppgift, obligatoriskt moment
Som betyg används Deltagit (DT).
Vinkällaruppgift
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Quizz - Dryckeskunskap
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Provningsportfölj, obligatoriskt moment
Som betyg används Deltagit (DT).
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Kommentar till betyg
För betyg VG på hela kursen krävs VG på Vinkällaruppgiften samt G i övrig examination och deltagande i kursens obligatoriska moment. För betyget G krävs betyget G i samtliga examinationer och deltagande (DT) i kursens obligatoriska moment. Betyget U innebär att en eller flera examinationer bedömts med U eller ej genomförts. Vid examination då studenten inte uppnått betyget G kan komplettering lämnas in inom två veckor från att betyget meddelats om examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G.
Studenten kan repetera Quizzen flera gånger tills resultatet G uppnås. När Quizzen är inskickad kan betyget inte ändras.
Särskild behörighet och andra villkor
Måltidskunskap och värdskap, Dryckeskunskap I, 7,5 högskolepoäng.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Tillgodoräknande av tidigare utbildning
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Övriga föreskrifter
Kursen innebär kostnader för studenten i form av inköp av dryck.
Kursen innehåller laborationer med provning av alkoholhaltig dryck. I dessa kursmoment uppmanas studenten att dofta och smaka på drycker, men inte att konsumera dem. Kursen kan fullföljas också utan deltagande i dessa moment.
Kursen kan ej tillgodoräknas i examen för programmet Sommelier och måltidskreatör 180 högskolepoäng.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Harrington, Robert J (2005)
The Wine and Food Pairing Process: Using Culinary and Sensory Perspectives
Journal of Culinary Science & Technology, Vol 4 (1)
Thompson, Gary M. & Mutkoski, Stephen A. (2008)
Optimizing a Personal Wine Celler
Cornell Hospitality Report Vol 8, No 5 , March 2008
WSET. Wine & Spirit Education Trust (senaste upplagan)
Understanding wines - Explaining style and quality
London: Wine & Spirit Education Trust
Referenslitteratur
Dolk Jens, Forslin Liselotte (senaste upplagan)
Kombinera mat och vin: 15 kapitel om vin med matchande recept
Stockholm: Kakao Förlag
Gozzi, Mario; Harrington, Robert J.; Koone, Rebeckah & McCarthy, Michelle (2014)
The role of acidity, sweetness, tannin and consumer knowledge on wine and food match perceptions
Journal of Wine Research, 25:3, 158-174 [Tidskriftsartikel]
Han-Seok, Seo. & Harrington, Robert J. (2015)
The Impact of Liking of Wine and Food Items on Perceptions of Wine-Food Pairing
Journal of Foodservice Business Research 18:5, 489-501 [Tidskriftsartikel]
Johnson, Hugh & Robinson, Jancis (senaste upplagan)
The World Atlas of Wine
London: Mitchell Beazley
Restaurang- och hotellhögskolan Senaste upplagan
RHS skrivråd
Örebro universitet, [Kompendium]
Robinson, Jancis (senaste upplagan)
The Oxford Companion to Wine
Oxford; Oxford University Press, 904 sidor
Tillägg och kommentarer
Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.