Kursplan
Måltidskunskap och värdskap, Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng
Culinary Arts and Hospitality Science, Independent Project, 7,5 Credits
Kurskod: | MÅ013G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Måltidskunskap och värdskap | Fördjupning: | G1E |
Senast ändrad: | 2019-09-13 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2016-01-18 | Litteraturlista fastställd: | 2019-09-13 |
Giltig fr.o.m.: | Vårterminen 2020 | Revision: | 1 |
Mål
Mål för utbildning på grundnivå
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
(1 kap. 8 § högskolelagen)
Kursens mål
Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna
- redogöra för ett akademiskt förhållningssätt baserat på läsande av vetenskapliga artiklar och skrivande av akademiska uppsatser,
- beskriva vad som utmärker en vetenskaplig text gällande struktur, språk och stil.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- planera och fullborda ett akademiskt självständigt arbete,
- skriva källhänvisningar i enlighet med ett referenssystem samt ha förmåga att i text redogöra för olika positioner
- söka litteratur i vetenskapliga databaser,
- redogöra för samt problematisera det valda området för det självständiga arbetet
- opponera på medstudenters självständiga arbete.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att
- värdera vetenskapliga texter,
- värdera vetenskapliga metoder.
Kursens huvudsakliga innehåll
Kursen Självständigt arbete innehåller:
- akademiskt skrivande (struktur, språk och referenshantering),
- litteratursökning i databaser,
- värdering av vetenskapliga texter,
- opposition och försvar av självständiga arbeten.
Studieformer
Självständigt arbete inleds med föreläsningar om akademiskt skrivande samt om databassökning. Det självständiga arbetet skrivs i grupp. Delkursen inbegriper tre handledningsseminarier och ett obligatoriskt slutseminarium. Kursen avslutas med ett slutseminarium med opponering. Obligatoriska moment är databasövningar, handledningsseminarier och slutseminarium. Frånvaro från obligatoriska moment medför skriftliga ersättningsuppgifter.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Examinationsformer
Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Examination genom självständigt arbete och slutseminarium
Slutseminarium (Provkod: M200)
Examination genom slutseminarium
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Betyg
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Självständigt arbete
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Slutseminarium
Som betyg används Deltagit (DT).
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Särskild behörighet och andra villkor
45 hp i måltidskunskap och värdskap alternativt 30 hp i måltidskunskap och värdskap och 15 hp i företagsekonomi. Dessutom krävs Vetenskapliga perspektiv och metoder, 7,5 hp från Måltidskunskap och värdskap, grundkurs, 30 hp.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Tillgodoräknande av tidigare utbildning
Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.
För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Bryman, Alan Senaste upplagan
Samhällsvetenskapliga metoder
Malmö: Liber, 690 sidor
Kaijser, Lars, Öhlander, Magnus (senaste upplagan)
Etnologiskt fältarbete
Lund; Studentlitteratur, 296 sidor
Patel, Runa, Davidson, Bo (senaste upplagan) Forskningsmetodikens grunder:
Att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Lund: Studentlitteratur, 143 sidor
Restaurang- och hotellhögskolan Senaste upplagan
RHS skrivråd
Örebro universitet, [Kompendium]
Referenslitteratur
Gustafsson, Inga-Britt & Öström, Åsa & Johansson, Jesper & Mossberg, Lena (2006)
Five aspects meal model; a tool for development of meal service in teh restaurant field?
Under tryckning, Journal of Foodservice, 17:84-93. [Tidskriftsartikel]
Tillägg och kommentarer
Det obligatoriskt för studenterna att, utöver kurslitteraturen, söka upp, läsa och värdera vetenskapliga texter såsom böcker, forskningsartiklar och rapporter.
Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.