Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Independent Project, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ013G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1E
Senast ändrad: 2023-09-15    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2016-01-18 Litteraturlista fastställd: 2023-09-15
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 3

Mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för ett akademiskt förhållningssätt baserat på läsande av vetenskapliga artiklar och skrivande av akademiska uppsatser,
  • beskriva vad som utmärker en vetenskaplig text gällande struktur och språk.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • planera och genomföra ett akademiskt självständigt arbete,
  • skriva källhänvisningar i enlighet med ett referenssystem samt ha förmåga att i text redogöra för olika positioner
  • söka artiklar och litteratur i vetenskapliga databaser,
  • redogöra för och problematisera det självständiga arbetets utvalda område
  • opponera på medstudenters självständiga arbete.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att

  • värdera vetenskapliga texter,
  • värdera vetenskapliga metoder.

Innehåll

I denna kurs skrivs ett självständigt arbete som ska ha en tydlig koppling till ämnet Måltidskunskap och värdskap. Kursens syfte är att utveckla studentens förmåga att söka och analysera vetenskaplig information samt att skriva en vetenskaplig text enligt en given struktur.

Det självständiga arbetet skrivs i grupp. Skrivgrupperna tilldelas en handledare och ingår i en handledargrupp. Handledargrupperna träffar sin tilldelade handledare vid tre schemalagda tillfällen. Därutöver erbjuds alla grupper också möjlighet att diskutera sina arbeten under ett så kallat lärarlöst textseminarium.

Examinationer och betyg

Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M101)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Slutseminarium (Provkod: M201)
Som betyg används Deltagit (DT).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

Självständigt arbete (M101): Skriftlig inlämningsuppgift

Slutseminarium (M201): Muntlig examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

45 hp i måltidskunskap och värdskap alternativt 30 hp i måltidskunskap och värdskap och 15 hp i företagsekonomi. Dessutom krävs Vetenskapliga perspektiv och metoder, 7,5 hp från Måltidskunskap och värdskap, grundkurs, 30 hp.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Bryman, Alan Senaste upplagan.
Samhällsvetenskapliga metoder
Malmö: Liber, 690 sidor

Patel, Runa, Davidson, Bo (senaste upplagan).
Forskningsmetodikens grunder: Att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Lund: Studentlitteratur, 143 sidor

Restaurang- och hotellhögskolan Senaste upplagan.
RHS skrivråd
Örebro universitet, [Kompendium]

Referenslitteratur

Gustafsson, Inga-Britt & Öström, Åsa & Johansson, Jesper & Mossberg, Lena (2006).
Five aspects meal model; a tool for development of meal service in teh restaurant field?
Under tryckning, Journal of Foodservice, 17:84-93. [Tidskriftsartikel]

Tillägg och kommentarer

Det obligatoriskt för studenterna att, utöver kurslitteraturen, söka upp, läsa och värdera vetenskapliga texter såsom böcker, forskningsartiklar och rapporter.

Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.