Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Måltidskulturen i samhället, 15 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Food and Meal Culture in a Societal Perspective, 15 Credits

Kurskod: MÅ019G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G2F
    Senast ändrad: 2019-03-12
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2019-03-12
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2019 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha:

  • kunskap om måltidens betydelse som kulturellt och samhälleligt uttryck samt hur betydelsen visas fram genom val och utförandet av måltider,
  • förståelse för måltiden och maten som ett uttryck för människans värderingar och tidsbundna ideal.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande:

  • vara förtrogen med maten och måltiden som kommunikationsverktyg för kulturella, samhällelliga och vetenskapliga värderingar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska den studerande:

  • kunna värdera och förstå livsmedlens, matens och måltidernas roll i samhällsdebatt där även frågor som rör hållbarhet ingår,
  • förhålla sig till teorier, förklaringsmodeller och litteratur inom området samt i angränsande kulturella och sociala vetenskaper.

Kursens huvudsakliga innehåll

Måltidskulturen som ämne, 7,5 högskolepoäng

Måltidens roll - i hushållet - i offentliga och kommersiella måltider.
Måltiden i livscykeln - laga mat - snabbmat - uteätande.
Genus, ålder, klass och religion.
Mat och måltider som symbol och identitet.

Måltidskulturens teorier och metoder, 7,5 högskolepoäng

Måltid i teori och praxis.
Intervju, analys och presentation.

Studieformer

Föreläsningar med enskilda och gruppvisa studentaktiviteter och seminarium. Datainsamling, dataanalys och PM-skrivning.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Måltidskulturen som ämne

Måltidskulturen som ämne, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Examineras genom tre obligatoriska litteraturseminarier som sammanställs till en text förankrad i litteraturen samt utformad som en bakgrundsbeskrivning till kommande Intervju PM

Måltidskulturens teorier och metoder

Måltidskulturens teorier och metoder, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Examineras genom en enskilt genomförd intervjustudie som presenteras i ett PM och och diskuteras vid ett seminarium med opposition.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Måltidskulturen som ämne
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Måltidskulturens teorier och metoder
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Vid examination genom PM då studenten inte uppnått betyget G kan komplettering lämnas in inom två veckor från att betyget meddelats om examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G. För att få betyget Väl godkänd (VG) i hela kursen krävs betyget VG i båda examinationerna som har provkod.

Särskild behörighet och andra villkor

60 högskolepoäng i måltidskunskap och värdskap alternativt i samhällsvetenskap, humaniora, medicin eller naturvetenskap.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Undervisningsort, Campus Grythyttan.

Rätten till handledning upphör vid kursens slut.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Anderson, Eugene N. (2005)
Everyone eats, Understanding Food and Culture
New York: New York University Press, 295 sidor, Valda delar. Tillgänglig som e-bok.

Ekström Pipping, Marianne (2015)
Från teg till tallrik till tarv, i Mat är mer än mat, Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat, red: K. Bergström, I. M. Jonsson, H. Prell, I. Wernersson, H. Åberg., s 13-17.
Göteborg: Institutionen för kost och idrottsvetenskap, Göteborgs Universitet samt Restaurang och hotellhögskolan, Örebro universitet,
E-bok libris.kb.se

Marshall, Matilda (2016)
Hållbarhet till middag - En etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör, Sweden: Brutus Östling Bokförlag Symposion

Montanari, Massimo (2006)
Food is culture
New York: Columbia University Press. 149 sidor

Mäkelä, Johanna (2000)
Cultural definitions of the meal. I: Meiselman, Herbert L. (ed.), Dimensions of the meal: the science, culture, business and art of eating.
Gaitersburg, Maryland: Aspen Publishers, 344 sidor, Läs s. 7-18.

Tillägg och kommentarer

Dessutom tillkommer ytterligare litteratur i form av måltidskulturell forskningslitteratur.