Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Måltidskulturen i samhället, 15 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Food and Meal Culture in a Societal Perspective, 15 Credits

Kurskod: MÅ019G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G2F
    Senast ändrad: 2020-03-11
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2020-03-11
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2020 Revision: 2

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha:

  • kunskap om måltidens betydelse som kulturellt och samhälleligt uttryck samt hur betydelsen visas fram genom val och utförandet av måltider,
  • förståelse för måltiden och maten som ett uttryck för människans värderingar och tidsbundna ideal.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande:

  • kunna redogöra för maten och måltiden som kommunikationsverktyg för kulturella, samhälleliga och vetenskapliga värderingar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska den studerande:

  • kunna värdera och förstå livsmedlens, matens och måltidernas roll i samhällsdebatt där även frågor som rör hållbarhet ingår,
  • redogöra för och tillämpa teorier, förklaringsmodeller och litteratur inom området samt i angränsande kulturella och sociala vetenskaper.

Kursens huvudsakliga innehåll

Måltidskulturen som ämne, 7,5 högskolepoäng

Delkursen berör måltider för såväl konsumenter som kommersiella och offentliga aktörer, ur olika kulturella och sociala perspektiv, exempelvis vardagsliv, livslopp, genus, klass, religion, hållbarhet och identitet.

Måltidskulturens teorier och metoder, 7,5 högskolepoäng

Delkursen fokuserar på teorier och metoder inom kulturella och samhällsvetenskapliga studier av måltider. Studenten genomför en mindre empirisk studie och applicerar lämpliga teorier på det insamlade och analyserade materialet.

Studieformer

Föreläsningar med enskilda och gruppvisa studentaktiviteter och seminarium. Datainsamling, dataanalys och PM-skrivning.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Måltidskulturen som ämne

Måltidskulturen som ämne, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M101)
Examineras genom tre litteraturseminarier samt ett individuellt PM.

Måltidskulturens teorier och metoder

Måltidskulturens teorier och metoder, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M201)
Examineras genom ett individuellt PM som diskuteras vid ett seminarium med opposition.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Måltidskulturen som ämne
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Måltidskulturens teorier och metoder
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Vid examination genom PM då studenten inte uppnått betyget G kan komplettering lämnas in inom tio arbetsdagar från att betyget meddelats om examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G. För att få betyget Väl godkänd (VG) i hela kursen krävs betyget VG i båda examinationerna som har provkod.

Särskild behörighet och andra villkor

60 högskolepoäng i måltidskunskap och värdskap alternativt i samhällsvetenskap, humaniora, medicin eller naturvetenskap.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Undervisningsort, Campus Grythyttan.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Montanari, Massimo (2006)
Food is culture
New York: Columbia University Press. 149 sidor

Mäkelä, Johanna (2000)
Cultural definitions of the meal. I: Meiselman, Herbert L. (ed.), Dimensions of the meal: the science, culture, business and art of eating.
Gaitersburg, Maryland: Aspen Publishers, 344 sidor, Läs s. 7-18.

Neuman, N.(red). (2019)
Mat och ätande: Sociologiska perspektiv
Lund: Studentlitteratur AB. Valda delar, ca 300 sidor

Tillägg och kommentarer

Dessutom tillkommer ytterligare litteratur i form av måltidskulturell forskningslitteratur som väljs i samråd med lärare.