Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Examensarbete, kandidatkurs, 15 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Degree Project, 15 Credits

Kurskod: MÅ024G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G2E
Senast ändrad: 2023-09-15    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2023-09-15
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 2

Mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska vid avslutad kurs kunna

  • identifiera ett område inom Måltidskunskap och värdskap med behov av ytterligare kunskap samt söka, värdera och bearbeta litteratur och vetenskapliga studier med relevans för det valda området,
  • välja relevant vetenskaplig metod samt motivera val av metod för att studera det valda området,
  • på ett fördjupat sätt, redogöra för samt problematisera det valda området för det självständiga arbetet,
  • beskriva och motivera betydelsen av att studera det valda området för Måltidskunskap och värdskap.

Färdighet och förmåga
Den studerande ska vid avslutad kurs kunna

  • planera, genomföra och presentera ett självständigt arbete i Måltidskunskap och värdskap, i form av en empirisk studie inom givna tidsramar,
  • genomföra en systematisk insamling och relevant analys av data, samt sammanställa och syntetisera insamlad data utifrån kriterier för den valda vetenskapliga metoden och teorin,
  • kritiskt diskutera och värdera styrkor och svagheter i metod och resultat samt relatera till tidigare forskning,
  • skriftligt presentera ett självständigt arbete som visar på fördjupad kunskap och förståelse av det valda området och som har med en sammanhängande logisk struktur och akribi,
  • självständigt muntligen diskutera och försvara det egna självständiga arbetet vid ett seminarium,
  • Självständigt presentera det egna arbetet ur ett populärvetenskapligt perspektiv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att

  • sammanfatta och diskutera ett annat självständigt arbete så att relevanta vetenskapliga aspekter belyses,
  • diskutera och värdera resultatet av eget och andras självständiga arbete i relation till teori och forskning inom Måltidskunskap och värdskap,
  • identifiera, tillämpa och diskutera grundläggande forskningsetiska principer i det egna självständiga arbetet,
  • identifiera och diskutera behov av vidare forskning inom området för det egna självständiga arbetet.

Innehåll

Inledningsvis på kursen ska ett problem inom på förhand angivna teman inom området för Måltidskunskap och värdskap identifieras och preciseras i förhållande till kunskapsläget inom det valda ämnesområdet. Därefter skall en teoretisk bakgrund utvecklas, som möjliggör att problemet kan bearbetas. Särskilt betonas vikten av att söka, värdera och använda vetenskaplig kunskap i uppsatsarbetet. Arbetet förutsätter att vetenskapliga metoder används för insamling, bearbetning och analys av data. Kursen avslutas med ett seminarium vid vilket uppsatsförfattarna försvarar uppsatsen samt kritiskt granskar en annan uppsats följt av en offentlig populärvetenskaplig presentation av arbetet.

Examinationer och betyg

Examensarbete, 15 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Muntligt försvar (Provkod: M300)
Som betyg används Deltagit (DT).

Opposition (Provkod: M400)
Som betyg används Deltagit (DT).

Förgranskningsseminarium (Provkod: M501)
Som betyg används Deltagit (DT).

Populärvetenskaplig presentation (Provkod: M600)
Som betyg används Deltagit (DT).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För betyg på helkurs krävs DT på momenten Muntligt försvar (M300), Opposition (M400), Förgranskningsseminarium (M501) och Populärvetenskaplig presentation (M600) samt G eller VG på Examensarbete (M200). För VG på helkurs krävs VG på Examensarbete (M200).

Kursen erbjuder tre examinationstillfällen, därefter hänvisas studenten till nästkommande kurstillfälle.

Vid examination av examensarbete och om studenten inte uppnått betyget G kan skriftlig komplettering lämnas inom tre veckor från att betyget meddelats. Komplettering gäller endast då examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G.

Examinationsformer

Examensarbete (M200): Skriftlig inlämningsuppgift

Muntligt försvar (M300): Muntlig examination

Opposition (M400): Muntlig examination

Förgranskningsseminarium (M501): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination

Populärvetenskaplig presentation (M600): Muntlig examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

30 högskolepoäng i måltidskunskap och värdskap G1F/G1E/G2F inklusive Måltidskunskap och värdskap, Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng samt Måltidskunskap och värdskap, Vetenskaplig metod, 3 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Åkerlund, Dan (2017).
Guide till akademiskt skrivande
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-62920

Vetenskapsrådet (2017).
God forskningssed
https://www.vr.se/analys-och-uppdrag/vi-analyserar-och-utvarderar/alla-publikationer/publikationer/2017-08-29-god-forskningssed.html

Referenslitteratur

Aspfors, Jessica och Eklund, Gunilla (2012).
Skriv vetenskapliga uppsatser, examensarbeten och avhandlingar
Lund: Studentlitteratur, 355 sidor

Bryman, Alan (2018)..
Samhällsvetenskapliga metoder
Malmö: Liber AB, 690

Tillägg och kommentarer

Dessutom tillkommer aktuell litteratur och vetenskapliga artiklar som väljs i samråd med handledare, samt metodlitteratur avseende vald metod.

Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.