Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Vetenskaplig metod, 3 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Scientific Method, 3 Credits

Kurskod: MÅ025G Högskolepoäng: 3
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G2F
    Senast ändrad: 2019-09-13
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2019-09-13
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2020 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för grundläggande statistiska begrepp,
  • redogöra för vetenskapsteoretiska forskningsinriktningar, strategier och design,
  • redogöra för kvalitativa och kvantitativa vetenskapliga metoder; intervjuteknik och enkätutformning.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • -bearbeta, tolka och analysera kvalitativa och kvantitativa data.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att

  • visa ett vetenskapligt förhållningssätt och kritiskt granska och värdera vetenskaplig litteratur,
  • göra etiska överväganden i forskningsprocessen för människor som är inblandade i forskningen och som rör frivillighet, integritet, konfidentialitet och anonymitet.

Kursens huvudsakliga innehåll

I kursen behandlas vetenskapsteoretiska forskningsinriktningar, dess strategi och design. Kvalitativa och kvantitativa metoder diskuteras och prövas genom övningar. Undervisning om teknik för analys av kvalitativ data, kodningsteknik samt analys av kvantitativ data och grundläggande statistik. Forskningsetiska frågor diskuteras.

Studieformer

Föreläsningar, seminarier, litteraturstudier och övningar i analys av data.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Vetenskaplig metod, 3 högskolepoäng (Provkod: M100)
Examineras genom hemtentamen

Analys av kvalitativ data (Provkod: M200)
Analys av transkriberad intervju

Analys av kvantitativ data (Provkod: M300)
Statistisk bearbetning av data


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Vetenskaplig metod
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Analys av kvalitativ data
Som betyg används Deltagit (DT).

Analys av kvantitativ data
Som betyg används Deltagit (DT).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Då student inte uppnått betyget G kan komplettering lämnas inom tre veckor från att betyget meddelats. Detta gäller då examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G.

Särskild behörighet och andra villkor

30 högskolepoäng i måltidskunskap och värdskap G1F/G1E inklusive Måltidskunskap och värdskap, Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Bryman, Alan (2011)
Samhällsvetenskapliga metoder
Malmö: Liber AB, 690 sidor, Kapitel; 1-7 (s 19-201), 9 (s 227-240), 10 (s 241-261), 14 (s 314-337), 15 (s 340-376), 17 (s 412-445) och 21 (s 510-535) läses.

Referenslitteratur

Byström, Jan (2011)
Grundkurs i statistik
Stockholm: Natur och Kultur, 396 sidor

Turén, Torsten (2007)
Vetenskapsteori för nybörjare
Stockholm: Liber, 192 sidor

Tillägg och kommentarer

För att kunna redogöra för centrala vetenskapliga metoder inom huvudområdet Måltidskunskap och värdskap tillkommer aktuell litteratur och vetenskapliga artiklar med fokus på forskning inom området.

Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.