Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Vetenskaplig metod, 3 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Scientific Method, 3 Credits

Kurskod: MÅ025G Högskolepoäng: 3
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G2F
Senast ändrad: 2023-09-15    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2023-09-15
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 3

Mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för kvalitativa och kvantitativa vetenskapliga metoder och begrepp,
  • redogöra för forskningsstrategier och undersökningsdesign.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • formulera ett forskningsproblem och identifiera relevanta metoder för att undersöka problemet,
  • bearbeta, tolka och analysera kvalitativa och kvantitativa data.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att

  • visa ett vetenskapligt och kritiskt granskande förhållningssätt,
  • göra etiska överväganden i forskningsprocessen.

Innehåll

I kursen behandlas problemformulering, forskningsstrategier och design. Kvalitativa och kvantitativa metoder diskuteras och prövas genom övningar. Undervisning om teknik för analys av kvalitativ data, kodningsteknik samt analys av kvantitativ data och grundläggande statistik. Forskningsetiska frågor diskuteras.

Examinationer och betyg

Vetenskaplig metod, 3 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Analys av kvalitativ data (Provkod: M201)
Som betyg används Deltagit (DT).

Analys av kvantitativ data (Provkod: M301)
Som betyg används Deltagit (DT).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

Då student inte uppnått betyget G kan komplettering lämnas inom tre veckor från att betyget meddelats. Detta gäller då examinator bedömer det troligt att studenten kan nå kraven för betyget G.

Examinationsformer

Vetenskaplig metod (M100): Skriftlig tentamen

Analys av kvalitativ data (M201): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination

Analys av kvantitativ data (M302): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

30 högskolepoäng i måltidskunskap och värdskap G1F/G1E inklusive Måltidskunskap och värdskap, Självständigt arbete, 7,5 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Bryman, Alan (senaste upplagan).
Samhällsvetenskapliga metoder
Malmö: Liber AB, 690 sidor, utvalda kapitel.

Alvehus, Johan (2018).
Problemformulering
Lund: Studentlitteratur, 110 sidor

Referenslitteratur

Byström, Jan (2011).
Grundkurs i statistik
Stockholm: Natur och Kultur, 396 sidor

Turén, Torsten (2007).
Vetenskapsteori för nybörjare
Stockholm: Liber, 192 sidor

Tillägg och kommentarer

För att kunna redogöra för centrala vetenskapliga metoder inom huvudområdet Måltidskunskap och värdskap tillkommer aktuell litteratur och vetenskapliga artiklar med fokus på forskning inom området.

Det kan förekomma aktuella vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevanta för kursen.