Kursplan
Måltidskunskap och värdskap, Gastronomi I, Sommelleriehantverk, 7,5 högskolepoäng
Culinary Art and Meal Science, Gastronomy I, Sommelier Craft, 7,5 Credits
Kurskod: | MÅ051G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Måltidskunskap och värdskap | Fördjupning: | G1N |
Senast ändrad: | 2024-03-13 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2022-11-25 | Litteraturlista fastställd: | 2024-03-13 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2024 | Revision: | 2 |
Mål
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:
- redogöra för begreppet hållbar utveckling på grundläggande nivå, dess historik och olika dimensioner,
- beskriva karakteristik för drycker utifrån deras ursprung och tillverkning,
- tillämpa provningsmetodik och på en grundläggande nivå analysera dryckers kvalitet,
- gestalta och genomföra matsalslaborationer,
- reflektera och värdera över den egna hantverkskunskapen, samt beskriva behovet av ytterligare kunskap och erfarenhet.
Innehåll
I kursen introduceras studenten till kunskaper som ger teoretisk insikt och praktisk erfarenhet om drycker och sommelierhantverk, på grundläggande nivå. Studenten tränas i att metodiskt beskriva, bedöma och analysera dryckers karakteristik, samt att relatera dryckers egenskaper till stil, kvalitet och hållbarhet. Genomgående i kursen ingår moment som övar studenten att artikulera dryck med utgångspunkt i vetenskap, med fokus på yrkesmässigt sommelierhantverk genom estetiskt gestaltande. Metoden portfolio introduceras i kursen.
I kursen ingår en introduktion till övergripande frågor om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, samt till FN:s 17 globala hållbarhetsmål.
Examinationer och betyg
Mötesplats hållbar framtid, 1 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Sommelierhantverk, 6,5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Kommentar till betyg
Den praktiska examinationen och den skriftliga tentamen Mötesplats hållbar framtid (M100) bedöms med U-G.
För att erhålla G på momentet krävs G på båda momentets delar.
Den praktiska examinationen Sommelierhantverk (M200) bedöms med U-VG.
För att få betyget VG i kursen krävs G på den praktiska examinationen och den skriftliga tentamen Mötesplats hållbar framtid (M100) och VG på den praktiska examinationen Sommelierhantverk (M200). För att få betyget G i kursen krävs G på den praktiska examinationen och den skriftliga tentamen Mötesplats hållbar framtid (M100) och G på den praktiska examinationen Sommelierhantverk (M200).
Examinationsformer
Mötesplats hållbar framtid (M100): Praktisk examination och skriftlig tentamen
Sommelierhantverk (M200): Praktisk examination
Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.
Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Särskild behörighet och andra villkor
Grundläggande behörighet.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Övriga föreskrifter
Kostnadskrävande inslag för student i kursen är arbetskläder och utrustning.
Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.
Undervisning kan ske på annan plats.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Litteratur och övriga lärresurser
Obligatorisk litteratur
Almevik, G. (2014)
Hantverkare emellan – Perspektiv på hantverkens kunskapskultur. I: G. Almevik, S. Höglund, & A. Winbladh (Red.), Hantverkare emellan.
Mariestad: Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet, s. 7–27. (20 sidor)
Grainger, K., & Tattersall, H. (2016)
Wine production and quality
John Wiley & Sons. (326 sidor)
Gustafsson I-B & Jonsson I. M, (2004)
Måltidskunskap och hantverk – grundutbildning och forskning. I: B. Gustavsson (red.), Kunskap i det praktiska
Lund: Studentlitteratur, s. 51 – 67. (16 sidor)
Herdenstam, A., Scander, H. & Billing, M. (2022)
Vinprovningens estetiska hantverk
Textkompendium. (10 sidor)
Scander, H., Dahlberg, V. & Bäckman, A. (2023)
Öl – Upplevelser och kunskap genom teori, provningar och matkombinationer
Grenadine Bokförlag. Sid. 11-28. (17 sidor)
Wine & Spirits Education Trust (senaste upplagan)
Spirits: Looking behind the Label
London: Wine & Spirits Education Trust (72 sidor)
Referenslitteratur
Jackson, R. S. (2016)
Wine tasting: a professional handbook
Academic Press. (430 sidor)
Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.