Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Vetenskapliga utgångspunkter, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Meal Science, Scientific Starting Points, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ052G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2022-11-25 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • beskriva vetenskaplighetens grunder,
  • redogöra för vetenskapliga begrepp,
  • beskriva vanligt förekommande forskningsmetoder inom ämnet måltidskunskap och värdskap,
  • beskriva vad som kännetecknar god forskningssed och ge exempel på forskningsetiska dilemman,
  • visa en förmåga att kunna genomföra enklare informationssökningar.

Innehåll

I den här kursen introduceras studenten till begreppet vetenskaplighet och de vetenskapliga perspektiv samt metoder som har lagt grunden för ämnet måltidskunskap och värdskap. Kursen behandlar grundläggande begrepp, forskningsmetoder och samband mellan god forskningssed och vetenskapliga undersökningar. Med stöd av bland annat workshops, föreläsningar och praktiska moment övas förmågan att söka information, att läsa akademisk litteratur samt att använda ett referenssystem inför kommande skrivarbeten.

Examinationer och betyg

Vetenskapliga utgångspunkter I, 3 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Vetenskapliga utgångspunkter II, 4,5 högskolepoäng (Provkod: M300)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget VG i kursen krävs G på den praktiska examinationen och VG på den skriftliga tentamen. För att få betyget G i kursen krävs betyget G i den praktiska examinationen och G i den skriftliga tentamen.

Examinationsformer

Vetenskapliga utgångspunkter I (M200): Praktisk examination
Vetenskapliga utgångspunkter II (M300): Skriftlig tentamen

Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.

Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Undervisning kan ske på annan plats.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Gustafsson, Inga-Britt, Öström, Åsa, Johansson, Jesper & Mossberg, Lena (2006)
The Five Aspects Meal Model: a Tool for Developing Meal Services in Restaurants
Journal of Foodservice, 17(2), 84-93, DOI: 10.1111/j.1745-4506.2006.00023.x. [Tidskriftsartikel: nedladningsbar vid kursstart]

Jacobsen, Dag-Ingvar. (senaste upplagan)
Hur genomför man undersökningar? - Introduktion till samhällsvetenskapliga metoder
Studentlitteratur: Lund, s 11-30; 98-128; s 163-200 (86 sidor)

Molander, Bengt. (1996)
Kunskap i handling
s. 11-56. (45 sidor) [Texten är nedladdningsbar vid kursstart.]

Molander, Bengt. (2017)
Tankens frihet och längtan efter verklighet. Om `teori´ som idé, begrepp och retorik. I: Hantverksvetenskap, Almevik (red), s. 15-36. (11 sidor).
[Texten är nedladdningsbar vid kursstart.]

Sjömar, Peter. (2017). Hantverksvetenskap, Rapport från försök med hantverksinriktad forskarutbildning, I: Hantverksvetenskap, Almevik (red), 129-130. (2 sidor text)
[Texten är nedladdningsbar vid kursstart]

Thurén, Torsten. (senaste upplagan)
Vetenskapsteori för nybörjare
Liber: Stockholm, s 5-27; 65-71; 122-132; 189-196 (43 sidor)

Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga artiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.