Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Sensorik I, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Meal Science, Sensory Science I, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ053G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2022-11-25 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • förklara sensorisk analys i relation till begreppen sinnesförnimmelser (sensation), perception och kognition,
  • redogöra för metoder inom sensorisk analys,
  • motivera och tillämpa val av sensorisk metod, genom att planera och genomföra sensoriska tester,
  • redogöra för hur resultat från sensorisk bedömning kan tillämpas genom att bearbeta, analysera och tolka data.

Innehåll

I den här kursen kommer studenten att få kunskap om sensorik i relation till sinnenas betydelse. Genom att träna den egna förmågan att upptäcka och uttrycka respons på givna stimuli via sinnena kopplat till perceptionsprocessen lär man sig om sinnenas anatomi och fysiolog. Vidare kommer studenten att lära sig om analytiska och affektiva metoder, genom att tillämpa, beskriva och jämföra olika metoder. Grundläggande statistisk används för att träna sig att analysera, bearbeta och tolka sensoriska data. För insamling och analys av sensorisk data kommer ett webbaserat dataprogram att användas.

Examinationer och betyg

Sensorik, teori, 3 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Sensorik, metod, 4,5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget VG i kursen krävs G på den skriftliga tentamen och VG på den skrifliga inlämningsuppgiften. För att få betyget G på hela kursen krävs G på den skriftltiga tentamen och G på den skrifliga inlämningsuppgiften.

Examinationsformer

Sensorik, teori (M100): Skriftlig tentamen
Sensorik, metod (M200): Skriftlig inlämningsuppgift

Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.

Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Undervisning kan komma att ske på annan plats.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Ares, S.R. Jaeger, S (2015)
Check-all-that-apply (CATA) questions with consumers in practice: experimental considerations and impact on outcome, i, Delarue, Julien, Lawlor, Ben J. and Rogeaux, Michel (redaktörer) Rapid Sensory Profiling Techniques and Related Methods. Applications in New Product Development and Consumer Research
United Kingdom: Woodhead Publishing, s 227-242.

Gustafsson, Inga-Britt, Jonsäll, Anette, Mossberg, Lena, Swahn, Johan & Öström, Åsa (2014)
Sensorik och marknadsföring
Lund: Studentlitteratur, 261 sidor, ISBN: 9789144079042

Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.