Kursplan
Måltidskunskap och värdskap, Värdskap, 7,5 högskolepoäng
Culinary Arts and Meal Science, Hostmanship, 7,5 Credits
Kurskod: | MÅ054G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Måltidskunskap och värdskap | Fördjupning: | G1N |
Senast ändrad: | 2024-03-13 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2022-11-25 | Litteraturlista fastställd: | 2024-03-13 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2024 | Revision: | 2 |
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- grundläggande redogöra för hospitality och service utifrån ett restaurangperspektiv,
- identifiera och beskriva förutsättningar för och följder av värdeskapande och värdeförstörande aktiviteter och beteende i serviceorganisationer,
- redogöra för grundläggande teorier, begrepp och tillämpning,
- redogöra för akademiska texter på en grundläggande nivå samt skriva enklare akademiska texter,
- redogöra för hållbarhetseffekter inom restaurangverksamheter.
Innehåll
I denna kurs introduceras studenten till teorier och begrepp som knyter an till hospitality, service och värdskap utifrån ett restaurangperspektiv. Vidare ges en orientering om restaurangbranschen som sträcker sig från utveckling fram till dagens utmaningar och möjligheter. I kursen behandlas också begreppet hållbarhet, nu med fokus på områden såsom affärsmässighet, lönsamhet, hållbart arbetsliv och jämställdhet/jämlikhet samt etik. Förutsättningar för och följder av värdeskapande och värdeförstörande i serviceorganisationer tas upp. I kursen ingår att läsa och skriva akademiska texter, övningar i värdskapets hantverksmoment i matsal och kök samt genomförande och presentation av en undersökning.
Examinationer och betyg
Värdskap I, 4,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Värdskap II, 3 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Kommentar till betyg
För att få betyget VG i kursen krävs G på den muntliga examinationen Värdskap I (M100) och betyget VG på den löpande skriftliga examinationen Värdskap II (M200). För att få betyget G i kursen krävs G på den muntliga examinationen Värdskap I (M100) och betyget G på den löpande skriftliga examinationen Värdskap II (M200).
Examinationsformer
Värdskap I (M100): Muntlig examination
Värdskap II (M200): Löpande skriftlig examination
Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.
Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Särskild behörighet och andra villkor
Grundläggande behörighet.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Övriga föreskrifter
Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.
Undervisning kan ske på annan plats.
Studenterna ska inom kursen göra en eller flera fältobservationer i egen regi och med egna medel.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Litteratur och övriga lärresurser
Obligatorisk litteratur
FN-kompendium om FN:s hållbarhetsmål
Nedladdningsbar via Bb Learn
Lynch, P., Morrison, A. & Lashley, C. (2006)
Hospitality: A Social Lens
Elsevier Science Ltd, E-bok
Wood, Roy C. (2015)
Hospitality Management – a brief introduction
London SAGE Publication LTD, 208 sidor
Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.