Kursplan
Måltidskunskap och värdskap, Företagande inom gastronomi, 7,5 högskolepoäng
Culinary Arts and Meal Science, Gastronomy Business, 7,5 Credits
Kurskod: | MÅ059G | Högskolepoäng: | 7,5 |
---|---|---|---|
Huvudområde: | Måltidskunskap och värdskap | Fördjupning: | G1N |
Senast ändrad: | 2024-03-13 | ||
Utbildningsnivå: | Grundnivå | Beslutad av: | Prefekt |
Inrättad: | 2024-02-01 | Litteraturlista fastställd: | 2024-03-13 |
Giltig fr.o.m.: | Höstterminen 2024 | Revision: | 1 |
Mål
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:
- redogöra för kritiska faktorer som påverkar lönsamheten och utvecklingspotentialen för människor och verksamheter inom gastronominäringen,
- identifiera och beskriva förutsättningar och möjligheter för styrning och ledning av verksamheter inom gastronominäringen,
- redogöra för grundläggande teorier och begrepp inom gastronominäringen och entreprenörsskap samt beskriva hur dessa skulle kunna tillämpas,
- kritiskt analysera befintliga affärsplaner och affärsmodeller för att planera och utveckla för förändring,
- analysera hur en affärsplanen och en affärsmodell kan hållbarhetsanpassas, såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till affärsmässig hantering av måltider med inriktning på gastronominäringen som en del av hospitality industrin. Fokus läggs på styrning och ledning av den kommersiella måltiden ur ett verksamhetsperspektiv. I kursen antas ett övergripande kritiskt och analytiskt perspektiv för att ge studenterna förutsättningar för att utveckla sig själva och framtida gastronominäringar.
I kursen utvecklas branschanpassade affärsmodeller och affärsplaner med fokus på entreprenösskap genom att studera befintliga modeller och planer. Kursen introducerar studenterna kring relevanta teoretiska perspektiv där verksamheters utmaningar om hållbarhetsfrågor ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv ingår. Resultat från kursen som material, data och frågeställningar kan komma att användas som underlag i kursen Projektarbete, gastronomiverksamheter.
Examinationer och betyg
Företagande inom gastronomi, 7,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).
Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.
Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Examinationsformer
Företagande inom gastronomi (M100): Skriftlig inlämningsuppgift, skriftlig tentamen och muntlig examination
Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.
Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.
För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.
För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Särskild behörighet och andra villkor
Grundläggande behörighet.
För ytterligare information se universitetets antagningsordning.
Övriga föreskrifter
Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.
Undervisning kan ske på annan plats.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.
Litteratur och övriga lärresurser
Obligatorisk litteratur
Wood, Roy C. (2015)
Hospitality Management – a brief introduction
London SAGE Publication LTD, 208 sidor
Ahmed Hassanien, Crispin Dale (2019)
Hospitality Business Development
Routledge, 208 sidor
Chris Guilding, Kate Mingjie Ji (2022)
Accounting Essentials for Hospitality Managers
Routledge, 380 sidor
Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.