Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Arbetsliv och ledning inom gastronomi, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Meal Science, Mangement in Gastronomy, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ060G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2024-02-01 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • förklara och kritiskt analysera personal- och organisationsperspektiv inom gastronominäringen,
  • identifiera och beskriva förutsättningar och möjligheter för utveckling av ledarskap - att leda sig själv, att leda en grupp och att leda och utveckla en organisation,
  • redogöra för grundläggande teorier och begrepp som humankapital, kompetensförsörjning och social hållbarhet samt beskriva hur dessa skulle kunna tillämpas,
  • redogöra för och förklara hur jämställdhet, jämlikhet, mångfald, kulturella skillnader och arbetsrätt påverkar gastronominäringen,
  • reflektera över förmågan och möjligheten att utveckla sitt eget ledarskap.

Innehåll

I kursen förklaras och analyseras verksamheter i gastronominäringen utifrån ett personal- och organisationsperspektiv. Fokus är på befattningar, avdelningar, organisationsstrukturer, företagsformer och branschstrukturer såväl nationellt som internationellt.

Begrepp som humankapital, kompetensförsörjning och andra för gastronominäringen centrala uttryck berörs ur ett kritiskt perspektiv. Frågor som jämställdhet, jämlikhet, mångfald, kulturella skillnader, arbetsrätt berörs såväl teoretiskt som praktiskt.

Kursen ger en introduktion till ledarskap - att leda sig själv, en grupp och en organisation. Studenten tränar sin förståelse och förmåga att använda måltidsrummet som en "scen" och reflektera över sitt case med hjälp av kursens litteratur. Resultat från kursen som material, data och frågeställningar kan komma att användas som underlag i kursen Projektarbete gastronomiverksamheter.

Examinationer och betyg

Arbetsliv och ledning inom gastronomi I, 4,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Arbetsliv och ledning inom gastronomi II, 3 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget VG i kursen krävs G på Arbetsliv och ledning inom gastronomi I (M100) och betyget VG på Arbetsliv och ledning inom gastronomi II (M200). För att få betyget G i kursen krävs G på Arbetsliv och ledning inom gastronomi I (M100) och betyget G på Arbetsliv och ledning inom gastronomi II (M200).

Examinationsformer

Arbetsliv och ledning inom gastronomi I (M100): Skriftlig inlämningsuppgift
Arbetsliv och ledning inom gastronomi II (M200): Muntlig examination

Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.

Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Undervisning kan ske på annan plats.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Wood, Roy C. (2015)
Hospitality Management – a brief introduction
London SAGE Publication LTD, 208 sidor

Granberg, O & Hall, C (2023)
Ledarskap och organisation : i en föränderlig värld
Studentlitteratur, 336 sidor

Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.