Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Sensorik II, 7,5 högskolepoäng

Culinary Art and Meal Science, Sensory Science II, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ062G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1F
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2024-02-01 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • förklara multisensoriska processer i relation till begreppen sinnesförnimmelser (sensation), perception och kognition,
  • redogöra för designprocessen och sensoriska metoder inför multissensoriska bedömningar,
  • motivera och tillämpa val av sensorisk metod, genom att planera och genomföra sensoriska tester med olika grupper av bedömare,
  • redogöra för hur resultat från multisensorisk bedömning kan tillämpas genom att bearbeta, analysera och tolka data.

Innehåll

I den här kursen kommer studenten att fördjupa kunskapen om multisensorik. Det handlar om hur människans sinnen integrerar med varandra och hur det påverkar sinnesupplevelser. Genom förståelse av multisensoriska processer kommer studenten att fördjupa kunskapen om designprocesser. Studenten tränar förmågan att designa och genomföra multisensoriska tester med sensoriska metoder. För att förstå hur de sensoriska metoderna kan användas i praktiken genomförs fallstudier med tydlig koppling till människan, maten och miljön. Dessutom kommer studenten tränas på att statistiskt bearbeta, analysera, och tolka sensoriska data. För insamling och statistisk beräkning av sensoriska data kommer ett webbaserat data- och statistikprogram användas.

Examinationer och betyg

Sensorisk teori, 3 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Sensorisk tillämpning, 4,5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget Godkänd på hel kurs krävs minst betyget Godkänd på alla examinationsmoment. För att få betyget Väl Godkänt på hel kurs krävs Väl Godkänt på examinationsmoment Sensorisk Tillämpning (M200): Skriftlig inlämningsuppgift samt minst betyget Godkänt på övrigt provmoment.

Examinationsformer

Sensorisk teori (M100): Löpande examination
Sensorisk tillämpning (M200): Skriftlig inlämningsuppgift

Omexamination infaller tidigast två veckor och senast fem veckor efter expediering av betygsbeslutet för ordinarie examination.

Examinator kan i särskilda fall besluta om ersättningsuppgift.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Måltidskunskap och värdskap, Sensorik I, 7,5 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Hela eller delar av kursen kan komma att ges på engelska.

Undervisning kan komma att ske på annan plats.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Lawless H.T, & Heymann, H. (2010).
Sensory Evaluation of Food, Principles and Practices
Springer New York, 596 sidor

Piqueras-Fiszman, B., & Spence, C. (2016)
Multisensory Flavor Perception From Fundamental Neuroscience Through to the Marketplace
Woodhead Publishing, 344 sidor

Tillägg och kommentarer
Vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan relevant litteratur kan tillkomma.