Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Dryckeskunskap I, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Beverages I, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ100G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2023-09-15    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-12-17 Litteraturlista fastställd: 2023-09-15
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 4

Mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • definiera egenskaper hos vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker,
  • redogöra för grunderna i produktion av vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker,
  • beskriva grunderna i hur sensoriska egenskaper påverkar och samspelar i drycker.

Färdighet och förmåga
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • använda professionell provningsmetodik,
  • identifiera stil och kvalitet på drycker.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • relatera dryckers sensoriska egenskaper till dryckernas stil och kvalitet,
  • diskutera måltidsdryckerna vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker utifrån nyckelfaktorer i drycken.

Innehåll

Kursen behandlar stil och kvalitet av dryckerna vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker. I undervisningen ingår hur produktion av vin, sprit, öl och cider går till. Studenterna lär sig grundläggande provningsmetodik och hur dryckesprovningar utförs.

Examinationer och betyg

Quizz- Dryckeskunskap, 2,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Dryckeskunskap och provningsmetodik, 5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Kommentar till betyg

För betyget G i kursen krävs betyget G på examinationen Quizz- Dryckeskunskap (M100) och betyget G på Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200). Betyget U ges i de fall studenten inte uppnått betyget G på samtliga Quizzar och/eller inte klarat av examinationen Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200).

Examinationsformer

Quizz- Dryckeskunskap (M100): Skriftlig tentamen

Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200): Skriftlig tentamen och praktisk examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen innebär kostnader för studenten i form av inköp av dryck.

Kursen innehåller laborationer med provning av alkoholhaltig dryck. I dessa kursmoment uppmanas studenten att dofta och smaka på drycker, men inte att konsumera dem. Kursen kan fullföljas också utan deltagande i dessa moment.

Kursen kan ej tillgodoräknas i examen för programmet Sommelier och måltidskreatör 180 högskolepoäng.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Grainger, Keith & Tattersall, Hazel (2016).
Wine Production and Quality
Oxford: Wiley-Blackwell, 307 sidor
Finns som e-bok

Jamais, Michel (2014).
Livets vatten: Allt om sprit från hela världen
Stockholm: Tukan förlag, 480 sidor
Finns som e-bok

WSET. Wine and Spirit Education Trust (2019).
Wines: Looking behind the label
London: Wine and Spirit Education Trust

Referenslitteratur

Brown, Pete & Bradshaw, Bill (2013).
World's Best Ciders: Taste, Tradition and Terroir
New York: Sterling Publishing, 256 sidor

Restaurang- och hotellhögskolan (senaste upplagan).
RHS skrivråd
Örebro universitet, [Kompendium]

Svensson, Jan-Erik (2013).
Stora ölboken
Stockholm; Grenadine Bokförlag AB, 220 sidor

WSET. Wine & Spirit Education Trust (senaste upplagan).
Understanding wines - Explaining style and quality
London: Wine & Spirit Education Trust

WSET Wine and Spirit Education Trust (2017).
Spirits: Looking behind the label
London: Wine and Spirit Education Trust, 117 sidor

Tillägg och kommentarer

Under kursen kan det tillkomma aktuella artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevant. Denna litteratur tillhandahålls digitalt.