Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, Dryckeskunskap I, 7,5 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Beverages I, 7,5 Credits

Kurskod: MÅ100G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2019-12-17 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 5

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs kunna:

  • definiera egenskaper hos vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker,
  • redogöra för grunderna i produktion av vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker,
  • beskriva grunderna i hur sensoriska egenskaper påverkar och samspelar i drycker,
  • använda professionell provningsmetodik,
  • identifiera stil och kvalitet på drycker,
  • relatera dryckers sensoriska egenskaper till dryckernas stil och kvalitet,
  • diskutera måltidsdryckerna vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker utifrån nyckelfaktorer i drycken.

Innehåll

Kursen behandlar stil och kvalitet av dryckerna vin, öl, cider, sprit och alkoholfria drycker. I undervisningen ingår hur produktion av vin, sprit, öl och cider går till. Studenterna lär sig grundläggande provningsmetodik och hur dryckesprovningar utförs.

Examinationer och betyg

Quizz- Dryckeskunskap, 2,5 högskolepoäng (Provkod: M100)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Dryckeskunskap och provningsmetodik, 5 högskolepoäng (Provkod: M200)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Kommentar till betyg

För betyget G i kursen krävs betyget G på examinationen Quizz- Dryckeskunskap (M100) och betyget G på Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200). Betyget U ges i de fall studenten inte uppnått betyget G på samtliga Quizzar och/eller inte klarat av examinationen Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200).

Examinationsformer

Quizz- Dryckeskunskap (M100): Skriftlig tentamen

Dryckeskunskap och provningsmetodik (M200): Skriftlig tentamen och praktisk examination

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Under kursens gång uppmanas studenten att dofta och smaka på drycker, men inte konsumera dem. Detta kan omfatta provning av alkoholhaltiga drycker. Provning av dryckerna är inte ett krav för att fullfölja kursen.

Kursen kan innebära kostnader för studenten i form av inköp av dryck.

Kursen kan ej tillgodoräknas i examen för programmet Sommelier och måltidskreatör 180 högskolepoäng.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Grainger, Keith & Tattersall, Hazel (2016).
Wine Production and Quality
Oxford: Wiley-Blackwell, 307 sidor
Finns som e-bok

Jamais, Michel (2014).
Livets vatten: Allt om sprit från hela världen
Stockholm: Tukan förlag, 480 sidor
Finns som e-bok

Scander, H., Dahlberg, V. & Bäckman, A. (2023)
Öl – Upplevelser och kunskap genom teori, provningar och matkombinationer
Grenadine Bokförlag.

WSET. Wine and Spirit Education Trust (senaste upplagan).
Wines: Looking behind the label
London: Wine and Spirit Education Trust

WSET Wine and Spirit Education Trust (senaste upplagan).
Spirits: Looking behind the label
London: Wine and Spirit Education Trust, 117 sidor

Referenslitteratur

Brown, Pete & Bradshaw, Bill (2013).
World's Best Ciders: Taste, Tradition and Terroir
New York: Sterling Publishing, 256 sidor

Restaurang- och hotellhögskolan (senaste upplagan).
RHS skrivråd
Örebro universitet, [Kompendium]

WSET. Wine & Spirit Education Trust (senaste upplagan).
Understanding wines - Explaining style and quality
London: Wine & Spirit Education Trust

Tillägg och kommentarer
Under kursen kan det tillkomma aktuella artiklar, populärvetenskapliga branschartiklar, hemsidor och annan litteratur som är relevant. Denna litteratur tillhandahålls digitalt.