Kursplan

Måltidskunskap och värdskap, avancerad nivå, Självständigt arbete, 15 högskolepoäng

Culinary Arts and Hospitality Science, Second Cycle, Independent Project, 15 Credits

Kurskod: MÅ602A Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Måltidskunskap och värdskap Fördjupning: A1E
    Senast ändrad: 2019-03-12
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2017-01-12 Litteraturlista fastställd: 2019-03-12
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2019 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen inbegripet såväl överblick som fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt insikt om forskningsfältet,
  • visa metodkunskaper av relevans för huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten

  • ha förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • tillämpa forskningsetiska riktlinjer i ett självständigt arbete,
  • analysera forskningsresultat och skriftligt presentera i ett självständigt arbete,
  • kritiskt granska och skriftligt återkoppla på andra studenters akademiska texter.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har studenten förmåga att

  • inom huvudområdet för kursen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen innehåller ett självständigt arbete med informationshantering, forskningsetiska överväganden, problemformulering, insamling, analys och syntes av data. Dessutom att kritiskt granska andra studenters akademiska texter.

Studieformer

Kursen bygger på studentens egna studier, informationssökning, skrivande av uppsats med handledning online.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Examination, 15 högskolepoäng (Provkod: M100)
Skriftligt självständigt arbete samt försvar av det egna och granskning av och opponering på annan students akademiska text.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examination
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

För betyget Godkänd (G) på kursen krävs Godkänd (G) på Examinationen och Godkänd (G) på Kritisk granskning. För betyget Väl Godkänd (VG) på kursen krävs väl godkänt (VG) på Examinationen av det självständiga arbetet samt väl godkänd (VG) på den Kritiska granskningen av annan students uppsats.

Särskild behörighet och andra villkor

90 hp i måltidskunskap och värdskap där ett självständigt arbete om 15 hp ingår. Alternativt 90 hp i ett humanistiskt, samhällsvetenskapligt, naturvetenskapligt eller konstnärligt ämnesområde där ett självständigt arbete om 15 hp ingår. Dessutom krävs 15 hp på avancerad nivå varav 7,5 hp i vetenskaplig metod samt Engelska 6/Engelska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Bryman Alan (2012)
Social Research Methods
Oxford University Press, 4th Edition

Swedish Research Council (2011)
Good Research Practice
Swedish Research Council, Pdf