Kursplan

Medicin, Anatomi, 7,5 högskolepoäng

Medicine, Anatomy, 7,5 Credits

Kurskod: MC903G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Medicin Fördjupning: G1F
    Senast ändrad: 2021-03-10
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2020-12-15 Litteraturlista fastställd: 2021-03-10
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2021 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för människokroppens grundläggande anatomi, vilket inkluderar den deskriptiva, topografiska, funktionella och systematiska anatomin samt viss ytanatomi

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • redogöra för uppbyggnaden av människokroppens olika organsystem i förhållande till kursens nivå
  • identifiera människokroppens olika organ från bilder och modeller samt delar av det muskuloskeletala systemet ytanatomiskt
  • använda latinsk och svensk anatomisk terminologi

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen behandlar den deskriptiva och den topografiska anatomin av armen, benet, buken, bäckenet, halsen, huvudet, thorax samt ryggen men behandlar även den systematiska anatomin av olika organsystem. Både den deskriptiva och den topografiska anatomin följs upp vid ett seminarium med praktisk anatomiövning och den systematiska anatomin vid ett laborativt moment. Viss ytanatomi studeras vid färdighetsträning/palpationsövning. Allmän anatomisk terminologi ingår.

Studieformer

Föreläsningar, seminarier, färdighetsträning och laboration. Samtliga av dessa moment är obligatoriska med undantag av föreläsningar. Viss undervisning kan komma att genomföras på engelska.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Anatomi, 6 högskolepoäng (Provkod: A001)
Individuell skriftlig salstentamen. Omexamination sker inom tidsram enligt lokala bestämmelser för Örebro universitet.

Systematisk anatomi, 1 högskolepoäng (Provkod: A012)
Laboration i grupp med skriftlig inlämningsuppgift.
Vid frånvaro, alternativt underkänt genomförande av det praktiska momentet, genomförs det praktiska momentet vid ett av kursansvarig planerat uppsamlingstillfälle alternativt när kursen ges nästa gång. Underkänd inlämningsuppgift kompletteras och lämnas in för ny bedömning vid ett nytt, av kursansvarig planerat, inlämningstillfälle. Två tillfällen för komplettering erbjuds, därefter gäller nästa kurstillfälles inlämningstider.

Topografisk anatomi, 0,5 högskolepoäng (Provkod: A013)
Seminarium, praktisk anatomiövning.
Vid frånvaro, alternativt underkänt genomförande av detta praktiska moment, genomförs det vid ett av kursansvarig planerat uppsamlingstillfälle alternativt när kursen ges nästa gång.

Ytanatomi (Provkod: A014)
Färdighetsträning, palpationsövning. Vid frånvaro, alternativt underkänt genomförande av detta praktiska moment, genomförs det vid ett av kursansvarig planerat uppsamlingstillfälle alternativt när kursen ges nästa gång.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Anatomi
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Systematisk anatomi
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Topografisk anatomi
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Ytanatomi
Som betyg används Deltagit (DT).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Betygsskalan som används på kursen grundas på undantag från universitetets föreskrifter enligt prorektors beslut 2019-11-19, dnr ORU 2019/05686.

För betyget Godkänd (G) på kursen krävs fullgjorda obligatoriska moment, betyget Godkänd på samtliga examinationsformer där betyget Godkänd ges samt betyget Deltagit (DT) på examinationsformen ytanatomi.

Särskild behörighet och andra villkor

10 högskolepoäng i medicin.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Kursen är obligatorisk i Röntgensjuksköterskeprogrammet termin 3 och Biomedicinska analytikerprogrammet inriktning fysiologi termin 3.

Övergångsbestämmelser

Om kursen genomgår sådana förändringar som är så omfattande att studenten inte kan examineras i enlighet med denna kursplan så anordnas möjlighet till särskilda examinationer i enlighet med universitetets lokala riktlinjer. Information om examinationstillfällena (inklusive fullgörande av obligatoriska moment) publiceras på avsedd plats på universitetets hemsida.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur förekommer ej. Rekommenderad litteratur presenteras i separat dokument.