Kursplan

Närproducerade, vilda och hållbara måltider för hushållet, 7,5 högskolepoäng

Locally Produced, Wild and Sustainable Meals for the Household, 7,5 Credits

Kurskod: MX003G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: GXX
    Senast ändrad: 2021-02-16
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2020-12-02 Litteraturlista fastställd: 2021-02-16
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2021 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha

  • grundläggande kunskaper om matproduktionen och dess hållbarhet samt om lokalt producerade och vildväxande livsmedelsråvaror och deras kvaliteter.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • införskaffa hållbara livsmedelsråvaror med förutsägbara kvaliteter från lokala producenter och från naturen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska den studerande ha förmåga att

  • värdera lokala livsmedelsråvarors hållbarhet och kvalitet.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen tar upp olika aspekter av kvalitet och inköp av lokalt producerade livsmedelsråvaror. Följande moment ingår:

• Dagens produktion och konsumtion av livsmedelsråvaror i Sverige, en orientering.

• Matproduktionens miljöpåverkan globalt och lokalt. Hållbarhetsaspekter utifrån forskning kring planetens ekologiska gränser och Agenda 2030 samt djurvälfärd.

• Kvalitetsaspekter på livsmedelsråvaror.

• Lokala inköp och inköpskanaler – vad innebär egentligen ”lokalt”, liksom ”mat i säsong”? Begreppen grödor, sorter, djurslag och raser.

• Vilda växter som går att plocka säkert under säsongen. Habitat, identifikation och användning.

• Produktionssystem för urban odling, från spade till agroekologi och artificiell intelligens.

Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av i huvudsak inspelade föreläsningar, digitala seminarier, individuella fältövningar och grupparbete.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Teori, 3 högskolepoäng (Provkod: A001)
Individuell hemtentamen.

Inlämningsuppgifter, 3 högskolepoäng (Provkod: A002)
Individuella och gruppvis inlämnade uppgifter.

Fältövningar och seminarier, 1,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Deltagande i fältövningar och seminarier.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Teori
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Inlämningsuppgifter
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Fältövningar och seminarier
Som betyg används Deltagit (DT).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Referenslitteratur

Lisen Sundgren (2020)
Äta vilda växter
ISBN 9789178870943

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Vetenskapliga tidskrifter, rapporter samt kompendier tillkommer och tillhandahålls av
institutionen i elektronisk form.