Kursplan

Miljövetenskap, Agroekologi, 15 högskolepoäng

Environmental Science, Agroecology, 15 Credits

Kurskod: MX101G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1N
    Senast ändrad: 2019-03-14
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2014-12-09 Litteraturlista fastställd: 2019-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2019 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • ha grundläggande kunskaper inom ekologi och agroekologi samt känna till hur lokala agroekosystem används för livsmedelsproduktion, och
  • ha förståelse om olika agrara ekosystems miljöpåverkan.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • kunna tillämpa grundläggande ekosystemteori på lokala agroekosystem,
  • kunna genomföra praktiska undersökningsarbeten samt inhämta information via elektroniska databaser och webb, och
  • kunna värdera samt skriftligt eller muntligt presentera funna resultat med hjälp av datorstöd.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande

  • utvecklat en förståelse för agroekologi som en teoretisk och experimentell vetenskap,
  • förmåga att bedöma den långsiktiga ekologiska hållbarheten för olika matproduktionssystem, och
  • förmåga att söka och värdera relevant vetenskaplig information inom området.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen behandlar grundläggande ekologiska och agrara begrepp och teorier, vilka sedan appliceras på olika agrara ekosystem (matproduktion).

  • Ekologiska system, särskilt terrestra, deras struktur och reglering. Ekologisk hållbarhet.
  • Agroekosystem, nuvarande och historiska.
  • Populationers ekologi och interaktioner. Genetiska resurser i agroekosystem.
  • Biologisk mångfald, diversitet och stabilitet.
  • Det mångfunktionella landskapet, ekosystemtjänster och naturresurser.
  • Biosfären och den fysikaliska miljön.
  • Flöden av energi, cirkulation och lagring av ämnen i naturliga och agrara system.
  • Naturvetenskaplig kunskapssyn och arbetssätt.
  • Ekologiska och agrara mätmetoder.

Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, individuella övningar, seminarier, laborationer och exkursioner.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Agroekologiska grunder, 5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Salstentamen.

Agroekosystem, 5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Salstentamen.

Naturvetenskaplig kunskapssyn och arbetssätt, 2 högskolepoäng (Provkod: A003)
Projektarbete i grupp med muntlig redovisning.

Övningar, seminarier, laborationer och exkursioner, 3 högskolepoäng (Provkod: A004)
Närvaro vid och aktivt deltagande i obligatoriska moment.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till examinationsformer

Frånvaro från obligatoriskt moment
Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa skall i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Agroekologiska grunder
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Agroekosystem
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Naturvetenskaplig kunskapssyn och arbetssätt
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Övningar, seminarier, laborationer och exkursioner
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

Betyg på helkurs
För att få betyget Väl Godkänt (VG) på kursen som helhet krävs betyg VG på minst en tentamen samt godkänt på övriga moment.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Vissa moment i kursen, till exempel exkursioner, studiebesök och fältförsök, kan ske på annan plats än studieorten och kan vara förenade med vissa merkostnader för studenten. Studierna kräver funktionell utrustning för de praktiska momenten.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Gliessman, Stephen R. (Senaste upplagan)
Agroecology: The Ecology of Sustainable Food Systems
Boca Raton, USA: CRC Press, 408 sidor

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Laborationshandledningar, vetenskapliga tidskrifter, rapporter och kompendier tillkommer och tillhandahålls av institutionen i elektronisk form.