Kursplan

Miljövetenskap, Mikrobiell diversitet i mat och miljö, 7,5 högskolepoäng

Environmental Science, Microbial Diversity in Food and Environment, 7,5 Credits

Kurskod: MX109G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1F
    Senast ändrad: 2019-03-14
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2015-12-02 Litteraturlista fastställd: 2019-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2019 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha

  • kunskap om olika grupper av mikroorganismer, och
  • grundläggande förståelse för hur mikrober påverkar människan och samhället med fokus på utvalda positiva och negativa aspekter i livsmedelsproduktion och avfall, miljö och jordbruk.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • visa praktiska färdigheter i att arbeta med mikroorganismer, och
  • med ett vetenskapligt förhållningssätt kommunicera kunskapsområdet till allmänhet, myndigheter och näringsliv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande förmåga att söka och värdera

  • relevant vetenskaplig information inom området, och
  • vetenskaplig information samt att problematisera kring den centrala frågan om mikrobiell inverkan på hållbar livsmedelsproduktion.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen fokuserar på relevanta mikrobiella grupper som påverkar livsmedelsprocesser, jordbruk och miljö. Den behandlar både negativa och positiva aspekter av mikroorganismer med särskild inriktning på hållbar matproduktion, jordbruk och miljö. De praktiska delarna av kursen omfattar laboratoriesäkerhet, grundläggande odlingsmetoder samt tekniker för att testa livsmedels- och vattenkvalitet. Studenterna kommer främst att arbeta tematiskt och problembaserat med frågor om mikrober i livsmedel och miljö.

Studieformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, studiebesök, presentationer samt laborationer.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Teori, 4 högskolepoäng (Provkod: A001)
Salstentamen.

Praktiska moment, 3,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Gruppvisa muntliga presentationer, skriftliga sammanfattningar och laborationsrapporter.

Seminarier, studiebesök, presentationer och laborationer (Provkod: A003)
Deltagande vid obligatoriska moment.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till examinationsformer

Frånvaro vid obligatoriskt moment
Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa ska i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Teori
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Praktiska moment
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Seminarier, studiebesök, presentationer och laborationer
Som betyg används Deltagit (DT).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Miljövetenskap, Agroekologi, 15 högskolepoäng eller Prokaryot cellbiologi, 7,5 högskolepoäng och Eukaryot cellbiologi, 7,5 högskolepoäng.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

Vissa moment i kursen, till exempel studiebesök, kan ske på annan plats än studieorten och vara förenade med vissa merkostnader för studenten.

Kursens undervisningsspråk är engelska.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Tortora, Gerard J., Funke, Berdell R. & Case, Christine L. (2015 or 2016, Global or New International edition)
Microbiology: An Introduction
San Francisco: Pearson Education Limited, ca 400 sidor (of 960)

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Laboratorieinstruktioner och annat material tillkommer.