Kursplan

Miljövetenskap, Livsmedelssystem, en introduktion, 7,5 högskolepoäng

Environmental Science, Food Systems, an Introduction, 7,5 Credits

Kurskod: MX202G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2022-12-05 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • kunna redogöra för hur dagens svenska livsmedelssystem är uppbyggt,
  • kunna återge vilka produkter och råvaror som produceras på svenska gårdar, samt beskriva hur dessa produceras, används, vidareförädlas, säljs och konsumeras,
  • förstå och kunna använda centrala begrepp kring primärproduktion,
  • översiktligt kunna förklara relevanta företags, myndigheters och organisationers mål och utmaningar, och
  • översiktligt kunna beskriva det vetenskapliga arbetssättet inom miljövetenskap.

Färdigheter och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • sammanfatta och diskutera primärproduktionen för några vanliga produktionsinriktningar, och
  • sammanfatta, visualisera och diskutera flöden av råvaror, produkter och information genom livsmedelssystemet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • reflektera över villkor och utmaningar för livsmedelssystemets olika aktörer.

Innehåll

Kursen tar sin utgångpunkt i det regionala livsmedelssystemet och dess primärproducenter, livsmedelsförädlare, måltidskreatörer, myndigheter och organisationer. I dialog med dessa aktörer utforskas det lokala livsmedelssystemets delar och flöden liksom aktörernas villkor, utmaningar och möjligheter. Syftet är att dessa möten ska motivera och inspirera studenterna till att inhämta kunskaper om grödor och produktionsdjur, liksom om produktionen och de råvaror, produkter och den information som flödar genom systemet fram till konsumtionen. Miljövetenskapligt arbetssätt introduceras, liksom modeller för systemanalys introduceras. Statistik sammanställs och diskuteras; regional, nationell och från EU.

Examinationer och betyg

Primärproduktion, 1,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Livsmedelssystem, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Seminarier och auskultationer, 1,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att erhålla betyget Väl Godkänt (VG) krävs Väl Godkänt (VG) på examinationen A002, givet att övriga provkoder är godkända.

Examinationsformer

  • Primärproduktion (provkod A001): Skriftlig tentamen
  • Livsmedelssystem (provkod A002): Skriftlig inlämningsuppgift
  • Seminarier och auskultationer (provkod A003): Muntlig examination och deltagande i auskultationer

Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa skall i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kostnader för resor, exempelvis till och från studiebesök, auskultationer och andra lärtillfällen kan tillkomma, och bekostas av studenten.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Studenterna söker i huvudsak själva fram relevant material, men visst grundmaterial kommer tillhandahållas.

Aktuella rapporter och vetenskapliga artiklar med anknytning till kursens moment presenteras vid kursstart.