Kursplan

Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap I, Nutrition, 7,5 högskolepoäng

Environmental Science, Food Science I, Nutrition, 7,5 Credits

Kurskod: MX206G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-12-19 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • beskriva olika grupper av näringsämnen, näringsämnenas karakteristik samt förekomst i olika livsmedelsgrupper,
  • beskriva närings- och energibehov för olika grupper av människor samt redogöra för hur måltider kan bidra till hälsa och välbefinnande,
  • beskriva olika typer av födoämneskänslighet, risklivsmedel för födoämnesöverkänslighet samt hur födoämnesöverkänslighet hanteras i måltidssituationer,
  • redogöra för hur man arbetar hygieniskt och säkert med livsmedel och måltider,
  • förklara grundläggande principer för analys av näringsämnen, och
  • redogöra för några skäl till att näringsinnehållet i växtprodukter kan variera.


Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • på en grundläggande nivå kunna tillaga en måltid och beräkna måltidens närings- och energiinnehåll samt klimatpåverkan,
  • utföra några grundläggande kemiska analyser av näringsämnen och tolka resultatet, och
  • formulera relevanta frågeställningar inför analys av vegetabiliers näringsinnehåll.


Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande

  • förmåga att värdera livsmedels och måltiders närings- och energiinnehåll i relation till hälsoaspekter samt påverkan på klimat och miljö, och
  • förmåga att bedöma och värdera variabiliteten i vegetabiliers näringsinnehåll.

Innehåll

I delkursen Näringslära behandlas grundläggande nutrition, det vill säga vilka grupper av näringsämnen som finns, näringsämnenas karakteristik samt förekomst i olika livsmedelsgrupper. Människors närings- och energibehov, och kopplingen mellan måltider och hälsa och välbefinnande samt födoämnesöverkänslighet berörs också. Studenterna använder sedan sina kunskaper till att beräkna närings- och energiinnehåll samt klimatpåverkan i en praktiskt tillagad måltid, och reflekterar slutligen över sambanden mellan livsmedelsval och aspekter som gäller näring, hälsa och klimat/miljö.

I delkursen Kemisk analys av näringsämnen introduceras studenterna till kemiska analysmetoder, formulerar frågeställningar kring vegetabiliers näringsinnehåll, och analyserar innehåll av organiska och oorganiska ämnen.

Examinationer och betyg

Näringslära, 3 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kemisk analys av näringsämnen, 3 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Laborationer och seminarier, 1,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget Väl Godkänt (VG) krävs Väl Godkänt (VG) på examinationsmomentet Näringslära (A001), givet att övriga examinationsmoment är godkända.

Examinationsformer

  • Näringslära (provkod A001): Skriftlig tentamen
  • Kemisk analys av näringsämnen (provkod A002): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination
  • Laborationer och seminarier (provkod A003) Praktisk examination och muntlig examination


Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa skall i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Vissa moment i kursen, till exempel exkursioner, studiebesök och fältförsök, kan ske på annan plats än studieorten och kan vara förenade med vissa merkostnader för studenten. Studierna kräver funktionell utrustning för de praktiska momenten.

Kursens undervisningsspråk är svenska, men även engelska kan förekomma.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Johansson, Ulla & Stubbendorff, Anna (Senaste upplagan)
Näring och hälsa
Studentlitteratur

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Laborationshandledningar, vetenskapliga tidskrifter, rapporter och kompendier tillkommer och tillhandahålls av institutionen i elektronisk form.