Kursplan

Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap II, Produktionsfysiologi, 7,5 högskolepoäng

Environmental Science, Food Science II, Production Physiology, 7,5 Credits

Kurskod: MX207G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1F
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-12-19 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande ha

  • grundläggande kunskaper om kulturväxters anatomi, fysiologi och livscykler,
  • förståelse om kulturväxters tillväxt och utveckling genom hela livscykeln,
  • förståelse om hur genetiskt material, miljöbetingelser och odlingsåtgärder påverkar skördeproduktens tillväxt och kvalitet,
  • förståelse om hur olika lagringsförhållanden påverkar skördeprodukters kvalitet, och
  • förståelse om begreppet livsmedelskvalitet.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • identifiera växtprodukter och bedöma dem utifrån ett brett kvalitetsperspektiv, och
  • utföra ett antal kvantitativa analyser av växtprodukters kvaliteter.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande förmåga att

  • värdera växtprodukters kvalitet utifrån valda parametrar, och
  • värdera och diskutera experimentella resultat.

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande anatomiska och fysiologiska egenskaper hos jordbruks- och trädgårdsväxter. Tillväxt och utveckling i olika utvecklingsstadier studeras, samt hur produktens avkastning och kvalitet påverkas. Växtprodukters utveckling efter skörd (post-harvest) behandlas också, liksom hur olika lagringsmetoder påverkar produktens kvalitet. Begreppet livsmedelskvalitet studeras och diskuteras, liksom metoder för bedömning av växtprodukters kvalitet. I kursen genomförs också ett experimentellt fördjupningsarbete kring kulturväxters tillväxt och utveckling med fokus på produktivitet och produktkvalitet.

Examinationer och betyg

Produktionsfysiologi, 4 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Fördjupningsarbete, 2 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Övningar, seminarier, laborationer och studiebesök, 1,5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget Väl Godkänt (VG) krävs Väl Godkänt (VG) på examinationerna Produktionsfysiologi (Provkod A001 ) och Fördjupningsarbete (Provkod A002), givet att övriga examinationsmoment är godkända.

Examinationsformer

  • Produktionsfysiologi (Provkod A001): Skriftlig tentamen
  • Fördjupningsarbete (provkod A002): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination
  • Övningar, seminarier, laborationer och studiebesök (provkod A003): Praktisk examination, muntlig examination och deltagande i studiebesök


Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa skall i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Miljövetenskap, Livsmedelssystem, en introduktion, 7,5 hp, Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap I, Nutrition, 7,5 hp samt 6 hp från Miljövetenskap, Agroekologi, 15 hp.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Vissa moment i kursen, till exempel exkursioner, studiebesök och fältförsök, kan ske på annan plats än studieorten och kan vara förenade med vissa merkostnader för studenten. Studierna kräver funktionell utrustning för de praktiska momenten.

Kursens undervisningsspråk är svenska, men även engelska kan förekomma.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Annica Nylander et al. (2014)
Livsmedelsvetenskap
Studentlitteratur, 382 sid.

William C. Dickison (2000)
Integrative Plant Anatomy
Elsevier Science & Technology, 557 sid. Tillgänglig on-line.

Kurt Reynertson and Khalid Mahmood (2015)
Botanicals: Methods and Techniques for Quality and Authenticity
Taylor & Francis Group, 326 sid. Tillgänglig on-line.

Maria Lafuente (2018)
Quality of Horticultural Crops: A Recurrent/New Challenge for Plant Scientist in a Changing World
Frontiers Media SA, 314 sid. Tillgänglig on-line.

Malavika Dadlani, Devendra K.Yadava (2023)
Seed Science and Technology – Biology, Production, Quality
Springer. 430 sid. Tillgänglig on-line.

Mohammed Wasim Siddiqu (2015)
Postharvest Biology and Technology of Horticultural Crops: Principles and Practices for Quality
AAP, 573 sid. Tillgänglig on-line.

Referenslitteratur

Gliessman, Stephen R. (2022)
Agroecology: The Ecology of Sustainable Food Systems
Boca Raton, USA: CRC Press

Wernaart Bart & van der Meulen, Bernd (2022)
Applied food science
Wageningen Academic Publishers, 500 sid. Tillgänglig on-line.

Johansson, Ulla & Stubbendorff, Anna (Senaste upplagan)
Näring och hälsa
Studentlitteratur

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Laborationshandledningar, vetenskapliga tidskrifter, rapporter och kompendier tillkommer och tillhandahålls av institutionen i elektronisk form.