Kursplan

Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap IV, Användning och förädling av lokala råvaror, 15 högskolepoäng

Environmental Science, Food Science IV, Use and Processing of Local Commodities, 15 Credits

Kurskod: MX208G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Miljövetenskap Fördjupning: G1F
Senast ändrad: 2024-03-14    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-12-19 Litteraturlista fastställd: 2024-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska den studerande

  • ha kunskap om metoder för förädling av livsmedelsprodukter, inklusive konservering och fermentering, och förstå dessa metoders påverkan på livsmedelsprodukters kvaliteter,
  • ha kunskap om vanliga animalieprodukter ur ett produktionsfysiologiskt perspektiv, och
  • ha förståelse om utmaningar och möjligheter för lokala mervärdesprodukter ur ett hållbarhets- och konsumentperspektiv.

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna

  • genomföra laborativa projekt, vilka omfattar användning och förädling av råvaror, och dokumentera arbetsprocesser och resultat i en laborationsdagbok,
  • analysera och diskutera lokalt producerade livsmedelsprodukters kvalitet och mervärde baserat på vetenskapliga metoder och principer,
  • kommunicera fördelarna med lokala mervärdesprodukter till olika målgrupper inklusive kunder och konsumenter, samt samarbeta med lokala livsmedelsföretag för att främja innovation, och
  • genomföra matetiska analyser med avvägningar mellan olika parter och värden.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs har den studerande

  • förmåga att värdera livsmedelsprodukter och måltider utifrån perspektiven hållbar utveckling, hälsopåverkan och sensorisk kvalitet med stöd av vetenskapliga principer och aktuell forskning, och
  • förmåga att balansera praktiska och etiska överväganden vid valet av råvaror, tillverkningsprocesser och marknadsföringsstrategier.

Innehåll

I kursen tillämpas sedan tidigare etablerade vetenskapliga teorier och metoder. I kursen relateras också kvaliteter till mervärden, och produkter till måltider. Kursen består av fyra delkurser:
Djurprodukters fysiologi ger grundläggande kunskap om de vanligaste animalieprodukterna ur ett utvecklings- och kvalitetsperspektiv. Post harvest är en laborativ kurs med fokus på förädling av lokala växtprodukter. Kurserna förbereder för projektkursen Pre plate som görs i samverkan med företag och behandlar förädling, marknad och kommunikation av mervärden. Delkursen Matetik går som en stimma genom kursen och belyser förekommande matetiska perspektiv; djuren, naturen, producenterna och konsumenterna.

Examinationer och betyg

Djurprodukters fysiologi, 3 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Post Harvest, 2 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Pre Plate, 6 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Matetik, 2 högskolepoäng (Provkod: A004)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Övningar, seminarier, laborationer och studiebesök, 2 högskolepoäng (Provkod: A005)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att få betyget Väl Godkänt (VG) krävs Väl Godkänt (VG) på examinationerna Djurprodukters fysiologi (Provkod A001) och Pre Plate (Provkod A003), givet att övriga examinationsmoment är godkända.

Examinationsformer

  • Djurprodukters fysiologi (provkod A001): Skriftlig tentamen
  • Post Harvest (provkod A002): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination
  • Pre Plate (provkod A003): Skriftlig inlämningsuppgift och muntlig examination
  • Matetik (provkod A004): Muntlig examination
  • Övningar, seminarier, laborationer och studiebesök (provkod A005): Praktisk examination, muntlig examination och deltagande i studiebesök

Vid frånvaro från obligatoriskt utbildningsmoment avgör examinator om momentet kan tas igen vid annat schemalagt undervisningstillfälle av samma slag. I annat fall hänvisas den studerande till nästa kurstillfälle. Undantagsvis kan examinator besluta om ersättningsuppgifter. Dessa skall i så fall genomföras före eller i nära anslutning till kursens slut.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

3 hp från Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap II, Produktionsfysiologi, 7,5 hp.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Vissa moment i kursen, till exempel exkursioner, studiebesök och fältförsök, kan ske på annan plats än studieorten och kan vara förenade med vissa merkostnader för studenten. Studierna kräver funktionell utrustning för de praktiska momenten.

Kursens undervisningsspråk är svenska, men även engelska kan förekomma.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Annica Nylander et al. (2014)
Livsmedelsvetenskap
Studentlitteratur, 382 sid.

Hutkins, Robert W. (2019)
Microbiology and technology of Fermented Foods
Blackwell Publishing 489 sid. Tillgänglig on-line.

Sandor Ellix Katz (2012)
The art of fermentation
Chelsea Green Publishing Co, 498 sid.

Lena Mossberg et al. (2014)
Sensorik och marknadsföring
Studentlitteratur, 261 sid.

Anna T. Höglund (2020)
What Shall We Eat? An Ethical Framework for Well-Grounded Food Choices
Journal of Agricultural and Environmental Ethics (2020) 33:283–297. Tillgänglig on-line

Referenslitteratur

Wernaart Bart & van der Meulen, Bernd (2022)
Applied food science
Wageningen Academic Publishers, 500 sid. Tillgänglig on-line

Jenny Neikell (2020)
Stora boken om fermentering
Nordstedts, 283 sid.

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan
Laborationshandledningar, vetenskapliga tidskrifter, rapporter och kompendier tillkommer och tillhandahålls av institutionen i elektronisk form.