Kursplan

Nationalekonomi, Praktisk finans, grundkurs, 7,5 högskolepoäng

Economics, Personal Finance, Basic Course, 7,5 Credits

Kurskod: NA171G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Nationalekonomi Fördjupning: GXX
Senast ändrad: 2024-03-12    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2023-11-01 Litteraturlista fastställd: 2024-03-12
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 1

Mål

Kursens mål är att studenten ska förstå och kunna använda avancerade finansiella modellers slutsatser, samt empirisk evidens, för att fatta välgrundade beslut i olika finansiella sammanhang.

Innehåll

Hur mycket ska jag spara efter att jag tagit examen och fått mitt första jobb? Ska jag köpa eller hyra min bostad? Ska jag binda räntan? Varför jag ska aldrig äga enskilda aktier eller bara svenska aktier? Måste jag söka information på nätet om jag vill investera i ett visst företag eller i ett annat land? Hur mycket ska jag investera i utländska aktier? Hur stor andel aktier bör jag äga när jag är 25, 45 respektive 65 år? Hur mycket kan jag spendera av mitt sparande efter pensionen varje år? Varför gör vi ofta fel när vi fattar investeringsbeslut? Varför bör jag investera som en genomsnittlig investerare och inte låta årets stjärnförvaltare investera mina pengar?

Kursen bygger på bland annat avancerade modeller för konsumtion och sparande över livscykeln, tillgångsallokering över en och flera perioder och finansiell psykologi samt den senaste empiriska evidensen från finansiella marknader.

Examinationer och betyg

Examination, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

Examination, 7,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Kursen examineras genom skriftlig tentamen.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Denna kurs är upplagd med distansbaserade föreläsningar.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Föreläsningsanteckningar, max 300 sidor.

Referenslitteratur

Gavelin, L, Sjöberg, E, (2:a upplagan 2012)
Finansiell ekonomi i praktiken
Studentlitteratur