UTBILDNINGSPLAN

Miljövetenskapligt program, Hållbara livsmedelssystem, 180 högskolepoäng

Programme in Environmental Science, Sustainable Food Systems, 180 Credits

Programkod: NMV1K
Utbildningsnivå: Grundnivå
Inrättat: 2022-06-07 (ORU 2021/04429)
Fastställd: 2023-03-07 (ORU 2023/01615)
Ikraftträdande: Höstterminen 2023
Beslutad av: Fakultetsnämnden för ekonomi-, natur- och teknikvetenskap
Institution: Institutionen för naturvetenskap och teknik

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

Efter avslutad utbildning ska studenten

  • visa kunskap och förståelse för dagens livsmedelssystem och dess roll i en omställning av samhället mot en hållbar utveckling
  • visa kunskap och förståelse för principer för ekologiskt hållbara agroekosystem och livsmedelssystem
  • visa förmåga att värdera livsmedel utifrån ett brett kvalitetsbegrepp, omfattande miljö- och hälsoaspekter, näringsinnehåll, förädling, säkerhet, sensorik, etik och ekonomi, och
  • visa förmåga att applicera systemtänkande på livsmedelssystemets utmaningar och lösningar.

KURSER

  • Miljövetenskap, Tvärvetenskapliga perspektiv på hållbar utveckling, 7,5 högskolepoäng (G1N)
  • Miljövetenskap, Livsmedelssystem, en introduktion, 7, 5 högskolepoäng (G1N)
  • Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap I, Smak och näring, 15 högskolepoäng (G1N)
  • Miljövetenskap, Miljövetenskapliga perspektiv på dagens livsmedelssystem, 15 högskolepoäng (G1N)
  • Miljövetenskap, Agroekologi, 15 högskolepoäng (G1N)
  • Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap II, Produktionsfysiologi, 7,5 högskolepoäng (G1F)
  • Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap III, Matmikrobiologi, 7,5 högskolepoäng (G1F)
  • Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap IV, Användning och förädling av lokala råvaror, 15 högskolepoäng (G1F)
  • Miljövetenskap, Miljötoxikologi och biogeokemiska kretslopp 15 hp (G2F)
  • Miljövetenskap, Tvärvetenskapliga metoder för miljö- och hållbarhetsanalys, 7,5 hp (G1F)
  • Rättsvetenskap, Nationell miljörätt, 7,5 hp (G1N)
  • Miljövetenskap, Livsmedelssystemet, EU och världen 7,5 hp (G1F)
  • Miljövetenskap, Livsmedelssystemet i en hållbar samhällstransformation 7,5 hp (G2F)
  • Miljövetenskap, Innovation för livsmedelssystem i en cirkulär ekonomi 15 hp (G2F)
  • Miljövetenskap, Måltidsekologi, 30 högskolepoäng (G2E)

UTBILDNINGENS HUVUDSAKLIGA UPPLÄGG

Programmet inleds med kurserna Miljövetenskap, Tvärvetenskapliga perspektiv på hållbar utveckling 7,5 högskolepoäng (hp), Miljövetenskap, Livsmedelssystem, en introduktion 7,5 hp samt Miljövetenskap, Livsmedelsvetenskap I, Smak och näring 15 hp. Därefter rekommenderas den studerande att läsa de kurser som anges under ovanstående rubrik med kursen Miljövetenskap, Måltidsekologi 30 hp som sista kurs.

Programmets första två kurser ger en mångvetenskaplig introduktion till dagens livsmedelsproduktion och till hållbar utveckling. Ämnet livsmedelsvetenskap introduceras sedan med kurs i sensorik och nutrition. Livsmedelsproduktionen problematiseras i en miljövetenskaplig kontext, och agroekologi ger teoretiska och praktiska verktyg för en hållbar produktion av mat. Kunskapen om livsmedelsråvaror fördjupas med kurserna produktionsfysiologi och matmikrobiologi, och tillämpas därefter i kursen användning och förädling av lokala råvaror. Miljötoxikologi och biogeokemiska kretslopp fördjupar förståelsen av ämnens cirkularitet i samhället. Kursen tvärvetenskapliga metoder för miljö- och hållbarhetsanalyser ger praktiska verktyg för analys och nationell miljörätt berör miljörättsliga problem inom livsmedelsområdet. Programmet innehåller också kurser om viktiga internationella institutioner för hållbarhetsarbete, transformativ förändring, cirkulär ekonomi och innovation. I dessa finns inslag av ekonomi, sociologi, psykologi, statskunskap och historia. Programmet avslutas med kursen Miljövetenskap, Måltidsekologi, med praktiska moment som arbetspraktik och kommunikation. Kursen innehåller även ett självständigt arbete omfattande 15 hp.

EXAMEN

Kandidatexamen
En kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom ett huvudområde (kurser med beteckningen G1N, G1F/G1E och G2F/G2E) inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng med beteckningen G2E.

BEHÖRIGHETSVILLKOR

Grundläggande behörighet.

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Betyg (60 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (40 procent av platserna).

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Ett begränsat antal moment i utbildningen kan komma att förläggas i Grythyttan.

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Information

Den som antagits till och registrerats på programmet har rätt att genomföra utbildningen enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället och i enlighet med den studietakt som gällde vid antagningstillfället.

Den som har beviljats att fortsätta studierna efter ett studieuppehåll har rätt att fortsätta utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället.

Rätten att examineras på kurser som reviderats eller avvecklats regleras i respektive kursplan eller i särskilt beslut.