Kursplan

Retorisk argumentation i samhället, 7,5 högskolepoäng

Rhetorical Argumentation in Society, 7,5 Credits

Kurskod: RE010G Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Retorik Fördjupning: G1N
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2022-12-06 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 2

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • tillämpa nyckelbegrepp från klassisk och modern retorik för att tolka och analysera retorisk kommunikation i autentiska sociala sammanhang,
  • reflektera över den positiva eller negativa användningen av retorisk kommunikation i samhället, och
  • kommunicera deras budskap effektivt enligt retoriska principer.

Innehåll

I denna kurs introduceras studenterna till grundläggande begrepp inom retorisk och argumentationsteori som gör det möjligt för dem att kritiskt analysera övertygande budskap samt att öva effektivt att tala inför publik och debattera i samtida, internationella sammanhang. Studenterna tillämpar begrepp från klassisk och modern retorisk tradition för att diskutera hur budskap i en mängd olika situationer och praktiker kan leda till effektiv kommunikation, öka medvetenheten om sociala problem eller utnyttjas i propagandasyfte. Samtidigt kommer studenterna att öva sina färdigheter i att tala inför publik och kritiskt tänkande samt ge feedback och diskutera hur tvärkulturella aspekter påverkar kommunikationen. Under hela kursen kommer studenterna att exponeras för en mängd olika retoriska objekt som finns i det aktuella medielandskapet, inklusive texter, bilder och multimedia.

Examinationer och betyg

Retorisk analys, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Som betyg används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Offentligt tal och debatt, 3 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (F), Tillräcklig (E), Tillfredsställande (D), Bra (C), Mycket bra (B) eller Utmärkt (A).

Kommentar till betyg

Betyg på hel kurs grundas på betyget på examinationen Retorisk analys, 4,5 högskolepoäng. För godkänt kursbetyg krävs dock G på examinationen Offentligt tal och debatt, 3 högskolepoäng.

Examinationsformer

Retorisk analys, 4,5 högskolepoäng (Provkod: A001)
Skriftlig inlämningsuppgift.

Offentligt tal och debatt, 3 högskolepoäng (Provkod: A002)
Muntlig examination.

Kommentar till examinationsformer
Tid för examination
En examination ska genomföras vid den tidpunkt som bestäms av universitetet. Om en examination, som innebär att studenten kan utföra uppgiften på annan plats än i lärosätets lokaler (t.ex. hemtentamen) inte kan lämnas in i tid, beslutar examinator hur examinationen ska hanteras.

Komplettering för godkänt betyg
Examinator kan bestämma att den studerande som inte godkänts på examinationen får utföra kompletterande uppgifter i stället för helt omprov. Kompletteringen ska utföras i enlighet med lärarens instruktioner och lämnas in till läraren inom en vecka efter det att betyget Underkänd har delgivits den studerande.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

Grundläggande behörighet.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Fitzpatrick, Frank (2019)
Understanding Intercultural Interaction: An Analysis of Key Concepts
Bingley, UK: Emerald Publishing (tillgänglig som e-bok, valda delar)

Soules, Marshall (2015)
Media, Persuasion and Propaganda
Edinburgh: Edinburgh University Press (tillgänglig som e-bok, valda delar)

Toyes, Richard (2013)
Rhetoric: A Very Short Introduction
Oxford: Oxford University Press

Tillägg och kommentarer
Ytterligare läsning inkluderar artiklar på 200 sidor.