UTBILDNINGSPLAN

Hospitality management, 180 högskolepoäng

Hospitality Management, 180 Credits

Programkod: RHM1K
Utbildningsnivå: Grundnivå
Inrättat: 2018-09-11 (ORU 2018/03146)
Fastställd: 2018-09-11 (ORU 2018/03146)
Ikraftträdande: Höstterminen 2019
Beslutad av: Fakultetsnämnden för ekonomi-, natur- och teknikvetenskap
Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

KANDIDATEXAMEN
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
  • visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

Lokala mål för utbildningsprogrammet
Efter avslutad utbildning ska studenten

  • visa förmåga att integrera kunskap samt att med ekonomiska perspektiv analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer företrädesvis inom hospitalitysektorn
  • visa förmåga till ett etiskt och professionellt förhållningssätt gentemot hotell- och restaurangföretags medarbetare, gäster och övriga kunder
  • visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper inom hotell- och restaurangföretag
  • visa insikt i ledarskapets betydelse och dess utövning
  • visa självkännedom och empatisk förmåga.

KURSER

  • Måltidskunskap och värdskap, Hotell- och restaurangdrift, grundkurs 30 högskolepoäng (G1N)
  • Måltidskunskap och värdskap, Hotell- och restaurangbranschen idag, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Företagsekonomi, Företagande idag, grundkurs 15 högskolepoäng (G1N)
  • Måltidskunskap och värdskap, Ledning och styrning i besöksnäringen, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Företagsekonomi, Ledning och styrning av företag, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Affärsutveckling i besöksnäringen, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Företagsekonomi, Affärsstyrning och marknadskommunikation, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Innovation och Entreprenörskap i besöksnäringen, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G2F)
  • Företagsekonomi, Innovation och entreprenörskap, fortsättningskurs 15 högskolepoäng (G1F)
  • Måltidskunskap och värdskap, kandidatkurs 30 högskolepoäng (G2E)

UTBILDNINGENS HUVUDSAKLIGA UPPLÄGG

Hospitality Management omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en filosofie kandidatexamen med måltidskunskap och värdskap som huvudområde. Programmet inleds med kursen Måltidskunskap och värdskap, Hotell- och restaurangdrift, grundkurs 15 hp, därefter läses övriga kurser som anges under föregående rubrik. Sista terminen avslutas programmet med Måltidskunskap och värdskap, kandidatkurs om 30 hp i vilken det ingår ett självständigt arbete om 15 hp.

EXAMEN

Filosofie kandidatexamen
En filosofie kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav

  • minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom ett huvudområde inrättat för examen med förledet filosofie (kurser med beteckningen G1N, G1F/G1E och G2F/G2E) inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng med beteckningen G2E,
  • minst 30 högskolepoäng inom annat huvudområde/andra huvudområden inrättat/de för examen med förledet filosofie.

BEHÖRIGHETSVILLKOR

Grundläggande behörighet samt Matematik 3b / 3c och Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2 (områdesbehörighet A4)

eller

Grundläggande behörighet samt Engelska B, Matematik C och Samhällskunskap A (områdesbehörighet 4)

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Betyg 66 % av platserna och resultat av högskoleprovet 34 % av platserna.

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Information

Den som antagits till och registrerats på programmet har rätt att genomföra utbildningen enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället och i enlighet med den studietakt som gällde vid antagningstillfället.

Den som har beviljats att fortsätta studierna efter ett studieuppehåll har rätt att fortsätta utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället.

Rätten att examineras på kurser som reviderats eller avvecklats regleras i respektive kursplan eller i särskilt beslut.