UTBILDNINGSPLAN

Sommelier och måltidskreatör, 180 högskolepoäng

Sommelier - Culinary Arts and Meal Science, 180 Credits

Programkod: RSO1K
Utbildningsnivå: Grundnivå
Inrättat: 2006-10-17 (CF 52-525/2006)
Fastställd: 2019-06-27 (ORU 2019/03709)
Ikraftträdande: Höstterminen 2019
Beslutad av: Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap
Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

KANDIDATEXAMEN
Kunskap och förståelse

För kandidatexamen ska studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga
För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
  • visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen ska studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

Lokala mål för utbildningsprogrammet
Efter avslutad utbildning ska studenten

  • visa förmåga att kombinera och omsätta yrkespraktiska, estetiska och vetenskapliga kunskaper och färdigheter, och
  • visa förmåga att beakta relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter vid planering, utveckling, ledning och genomförande av måltider. och
  • visa förmåga att bedöma kvalitet på dryck, kombinera mat och dryck samt utföra och utveckla sommelier- och matsalshantverk.

KURSER

  • Måltidskunskap och värdskap, grundkurs, 30 högskolepoäng (G1N)
  • Måltidskunskap och värdskap, Sommellerie I, 22,5 högskolepoäng (G1F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Estetisk gestaltning, 7,5 högskolepoäng (G1F)
  • Företagsekonomi för restaurang och hotell, Företaget och omvärlden, grundkurs, 15 högskolepoäng (företagsekonomi, G1N)
  • Måltidskunskap och värdskap, Sommellerie II, 15 högskolepoäng (G1F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Verksamhetsförlagda studier med självständigt arbete, 30 högskolepoäng (G1E)
  • Måltidskunskap och värdskap, Utveckling av måltidsupplevelser, 15 högskolepoäng (G2F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Måltidskulturen i samhället, 15 högskolepoäng (G2F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Service och möte, 15 högskolepoäng (G2F)
  • Måltidskunskap och värdskap, Examensarbete, kandidatkurs 15 högskolepoäng (G2E)

UTBILDNINGENS HUVUDSAKLIGA UPPLÄGG

Programmet inleds med en obligatorisk grundkurs om 30 högskolepoäng inom huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Därefter rekommenderas den studerande att läsa de kurser som anges under ovanstående rubrik och i den ordning de presenteras med kursen Måltidskunskap och värdskap, Examensarbete, 15 högskolepoäng som sista kurs. De olika kurserna relateras till de för måltidskunskap och värdskap centrala aspekterna: rummet, mötet, produkten, stämningen och styrsystemet. Programmets uppläggning syftar till att den studerande ska utveckla ett reflekterande och vetenskapligt förhållningssätt till professionellt matsals- och sommelierhantverk, samt kunskap om dess konstnärliga och estetiska dimensioner.

EXAMEN

Kandidatexamen
En kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom ett huvudområde (kurser med beteckningen G1N, G1F/G1E och G2F/G2E) inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng med beteckningen G2E.

BEHÖRIGHETSVILLKOR

Grundläggande behörighet.

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Betyg (60 procent av platserna) och resultat från högskoleprovet (40 procent av platserna).

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Information

Den som antagits till och registrerats på programmet har rätt att genomföra utbildningen enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället och i enlighet med den studietakt som gällde vid antagningstillfället.

Den som har beviljats att fortsätta studierna efter ett studieuppehåll har rätt att fortsätta utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället.

Rätten att examineras på kurser som reviderats eller avvecklats regleras i respektive kursplan eller i särskilt beslut.