Kursplan

Praktik med juridiskt utredningsarbete, 15 högskolepoäng

Law Field Studies, 15 Credits

Kurskod: RV701G Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Rättsvetenskap Fördjupning: G2F
    Senast ändrad: 2019-03-14
Utbildningsnivå: Grundnivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2015-02-05 Litteraturlista fastställd: 2019-03-14
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2019 Revision: 1

Mål

Mål för utbildning på grundnivå

Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

(1 kap. 8 § högskolelagen)

Kursens mål

Kunskaper och förståelse:
Den studerande skall efter avslutad kurs tillägnat sig kunskap och förståelse för juridisk teori och metod och kunna formulera ett rättsvetenskapligt problem utifrån en praktisk erfarenhet. Studenten ska efter avslutad kurs visa kunskaper inom och förståelse för de rättsliga frågor som berörs inom det valda praktikområdet, inbegripet områdets rättsvetenskapliga grund samt tillämpliga metoder inom området.

Färdigheter och förmåga:
Den studerande skall efter avslutad kurs kunna visa förmåga att söka, samla och kritiskt tolka relevant information för att formulera svar på rättsliga frågeställningar som relaterar till området för praktiken. Vidare skall den studerande visa förmåga att tillämpa och tolka rätten inom relevant område samt att redogöra för och diskutera sitt kunnande med olika grupper, såväl på praktikplatsen som i seminarieform vid universitetet. Den studerande skall också visa sådan färdighet inom rättsvetenskaplig metod som fordras för att självständigt utreda och arbeta med vissa uppgifter inom området för praktiken.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Den studerande skall kunna visa på ett självständigt och professionellt förhållningssätt under praktikmomentet, i sin skriftliga examinationsuppgift och vid det avslutande seminariet. Slutligen ska studenten kunna visa förutsättningar för att hantera etiska frågeställningar inom ramen för det valda praktikområdet.

Kursens huvudsakliga innehåll

Kursen skall ge tillfälle att arbeta med följande moment:

  • praktikmiljöns verksamhet och uppgift, organisation och arbetsmetoder,
  • bevakning av de vardagliga rutinerna och relationerna samt normsystemen kring arbetsplatsen/organisationen,
  • relevanta arbetsuppgifter med direkt relation till praktikplatsen,
  • reflektioner kring gjorda erfarenheter och upplevelser,
  • en självständig promemoria som behandlar en problematisering och fördjupning inom ett tema med anknytning till det aktuella verksamhetsområdet.

Studieformer

Examinator fastställer tillsammans med praktikhandledaren och den studerande en individuell plan för praktiken och den examinerande promemorian. Under praktiken gäller obligatorisk närvaro om ca. 80%, medan 20% avsätts till författande av promemorian som ska utgöra en koppling mellan det praktiska juridiska arbetet och de akademiska studierna samt visa prov på kännedom om rättsvetenskaplig metod.

Under kursen handleder praktikhandledaren den studerande i det praktiska arbetet samt författandet av promemorian. Under kursen förutsätts att den studerande på ett aktivt sätt deltar i praktikplatsens arbete och på så sätt förkovrar sig i verksamhet av betydelse för den studerandes ämnesområde och möjliga framtida arbetsuppgifter. Eventuell frånvaro från praktiken ska kompletteras efter överenskommelse med examinator och praktikhandledaren.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Examinationsformer

Praktik inom området juridik (Provkod: A001)
Studenten ordnar själv praktikplats som måste godkännas av examinator innan praktiken påbörjas. Intyg avseende studentens närvaro ska utfärdas av praktikhandledaren och inges av studenten till universitetet.

Promemoria - Juridiskt utredningsarbete, 15 högskolepoäng (Provkod: A002)
Obligatoriskt moment. Examination sker med utgångspunkt i den muntliga och skriftliga redovisningen av en promemoria.


För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Betyg

Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (rektors beslut 2019-01-15, ORU 2019/00107) ska som betyg användas något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd. Rektor eller den rektor bestämmer får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Praktik inom området juridik
Som betyg används Deltagit (DT).

Promemoria - Juridiskt utredningsarbete
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kommentar till betyg

  • Betyget godkänd på hel kurs ges efter att betyget godkänd erhållits på skriftlig och muntlig presentation av promemorian samt att momentet Praktik inom området juridik, med vitsord från praktikhandledaren, anses fullgjord och godkänd.
  • Betyget väl godkänd på hel kurs ges efter att betyget väl godkänd erhållits på skriftlig och muntlig presentation av promemorian samt att momentet Praktik inom området juridik, med vitsord från praktikhandledaren, anses fullgjord och godkänd.

Särskild behörighet och andra villkor

120 högskolepoäng i rättsvetenskap varav minst 60 hp på nivå G1F.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Tillgodoräknande av tidigare utbildning

Student som tidigare genomgått utbildning eller fullgjort annan verksamhet ska enligt högskoleförordningen tillgodoräknas detta som en del av den aktuella utbildningen under förutsättning att den tidigare utbildningen eller verksamheten uppfyller vissa krav.

För ytterligare information se universitetets lokala regler för tillgodoräknanden.

Övriga föreskrifter

  • Studenten ordnar själv praktikplats utifrån denna kursplan.
  • Praktikplatsen och praktikhandledaren skall godkännas av examinator innan momentet Praktik inom området juridik kan påbörjas.
  • Studenten bör rådgöra med examinator om lämpliga praktikplats i god tid innan kursstart och lämna in en ansökan om att få praktikplatsen godkänd minst 4 veckor innan kursen startar.
  • Praktikplatsen skall erbjuda studenten möjlighet att delta i juridiskt arbete och ske i en arbetsmiljö där rättsliga frågor diskuteras kontinuerligt. Praktikperioden skall omfatta 8 veckors heltidsstudier eller 10 veckor om 80%.
  • Praktik med juridiskt utredningsarbete, 15 högskolepoäng kan ej kombineras med Praktik med juridiskt utredningsarbete, 30 högskolepoäng eller Rättsvetenskap C, Praktik med juridiskt utredningsarbete, 15 eller 30 högskolepoäng eller Verksamhetsförlagda studier i juridik 15 eller 30 högskolepoäng.
  • Kursen ingår som valbar kurs i jurist- och det rättsvetenskapliga programmet.

Övergångsbestämmelser

Kurs som har upphört eller väsentligt förändrats till innehåll eller omfattning kan examineras vid tre tillfällen inom 12-18 månader efter det att förändringen genomförts.

Kurslitteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Korling, Fredric & Zamboni, Mauro (red.)
Juridisk metodlära
Lund: Studentlitteratur, 434 sidor

Wahlgren, Peter, Warnling-Nerep, Wiweka, Wrange, Pål
Juridisk skrivguide
Stockholm: Norstedts juridik, 170 sidor

Referenslitteratur

Jensen, Ulf, Rylander, Staffan, Lindblom, Per Henrik
Att skriva juridik: regler och råd
Uppsala: Iustus förlag, 124 sidor

Kellgren, Jan, Holm, Anders
Att skriva uppsats i rättsvetenskap råd och reflektioner
Lund: Studentlitteratur, 119 sidor

Tillägg och kommentarer till litteraturlistan

Examinator anvisar i samråd med praktikhandledaren den studerande relevant litteratur för verksamhetsområdet och promemorian. Litteraturen varierar därmed beroende av praktikplats och val av ämnesområde för promemorian.

Litteraturen läses i den senaste upplagan.