Kursplan

Socialt arbete, avancerad nivå, Självständigt arbete, 15 högskolepoäng

Social Work, Thesis, Second Cycle, 15 Credits

Kurskod: SA106A Högskolepoäng: 15
Huvudområde: Socialt arbete Fördjupning: A1E
Senast ändrad: 2023-09-13    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2014-12-18 Litteraturlista fastställd: 2023-09-13
Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2024 Revision: 4

Mål

Den studerande ska efter kursens slut, självständigt kunna genomföra och skriftligt presentera ett vetenskapligt arbete och genom det visa förmåga att:

  • utifrån ett identifierat kunskapsbehov formulera och avgränsa en eller flera forskningsfrågor med relevans för socialt arbete,
  • planera och genomföra ett vetenskapligt arbete som besvarar en eller flera forskningsfrågor med lämplig forskningsmetod och i enlighet med forskningsetiska riktlinjer,
  • analysera aktuell socialvetenskaplig och tvärvetenskaplig forskning inom ett avgränsat kunskapsområde,
  • använda relevanta teorier/begrepp/perspektiv för analys,
  • diskutera studiens kunskapsområde, vetenskapsteoretiska grund, design, teoretiska utgångspunkter och kvalitet,
  • söka, värdera, problematisera och på ett strukturerat sätt redovisa relevant kunskap, förmedla egna och andras tankar samt med stöd i källor, muntligt och skriftligt, kunna föra självständiga komplexa resonemang samt argumentera, syntetisera och dra slutsatser,
  • precisera och diskutera möjliga metodologiska begränsningar och forskningsetiska problem i relation till studiens resultat och potentiella nytta för socialt arbete,
  • med ett korrekt och formellt språk kunna producera självständiga texter med hög kvalitet gällande struktur, argumentation och logik, samt att texterna är sakliga, välgrundade och följer skrivregler,
  • kritiskt granska och opponera på ett annat vetenskapligt arbete, samt försvara det egna vetenskapliga arbetet.

Innehåll

Kursen syftar till att fördjupa den studerandes kunskaper inom ett valt fördjupningsområde i socialt arbete, samt om ämnets forskningsmetoder, genom genomförandet av ett självständigt vetenskapligt arbete, försvar av detta samt opponering av annan students motsvarande arbete.

Examinationer och betyg

Självständigt arbete, 15 högskolepoäng (Provkod: B001)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Examinationsformer

Självständigt arbete, 15 högskolepoäng (Provkod: B001)
Genomförande av ett självständigt vetenskapligt arbete samt skriftlig och muntlig presentation av det. Opponering genom identifiering av problem och potentiella förbättringsområden i någon annans vetenskapliga arbete samt diskussion om dessa på slutseminarium.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

180 högskolepoäng varav 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i socialt arbete, där ett självständigt arbete (G2E) om 15 högskolepoäng ingår. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

SFS (2003:460)
Lag om etikprövning av forskning som avser människor

Litteratur och vetenskapliga artiklar tillkommer med relevans för genomförandet av det självständiga vetenskapliga arbetet och väljs i samråd med handledare.