Kursplan

Teorier om ideologi, 7,5 högskolepoäng

Theories of Ideology, 7,5 Credits

Kurskod: SH001A Högskolepoäng: 7,5
Huvudområde: Samhällskunskap Fördjupning: AXX
Senast ändrad: 2024-03-13    
Utbildningsnivå: Avancerad nivå Beslutad av: Prefekt
Inrättad: 2020-12-08 Litteraturlista fastställd: 2024-03-13
Giltig fr.o.m.: Höstterminen 2024 Revision: 3

Mål

Den studerande ska efter avslutad kurs visa

  • välutvecklade kunskaper om olika ideologiteoriers egenart och deras historiska bakgrund,
  • välutvecklad förståelse för centrala begrepp och de teoretiska utgångspunkter för de ideologiteorier som berörs i kurslitteraturen,
  • god förmåga att bearbeta och analysera aktuella och historiska, samhällsförhållanden under vägledning av de teorier som kursen behandlar och
  • välutvecklad förmåga att jämföra, kontrastera och kritiskt värdera olika perspektiv på hur ideologier kan förstås och analyseras.

Innehåll

Kursen erbjuder en orientering i kritiska ideologiteorier, från Karl Marx till Slavoj Žižek. Under kursen granskas särskilt marxistiska debatter om bas, överbyggnad och "falskt medvetande"; poststrukturalistiska och feministiska teorier om diskursiv makt och hegemonisk kamp; spinozistiska perspektiv på underordning samt psykoanalytiska teorier om interpellering, subjektivering och ideologiska fantasier.

Examinationer och betyg

Teorier om ideologi I, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Som betyg används Underkänd (U) eller Godkänd (G).

Teorier om ideologi II, 5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Som betyg används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).


Enligt 6 kap. 18 § högskoleförordningen ska betyg sättas på en genomgången kurs om inte universitetet föreskriver något annat. Universitetet får föreskriva vilket betygssystem som ska användas. Betyget ska beslutas av en av universitetet särskilt utsedd lärare (examinator).

Enligt universitetets föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (beslut ORU 2018/00929) ska något av uttrycken underkänd, godkänd eller väl godkänd användas som betyg. För utbildning som ingår i en internationell magister- eller masterutbildning eller i universitetets kursutbud för utbytesstudenter ska betygsskalan A-F användas. Rektor, eller den rektorn bestämmer, får besluta om undantag från denna bestämmelse för en viss kurs om det finns särskilda skäl.

Som betyg på kursen används Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

Kommentar till betyg

För att erhålla betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på 4,5 högskolepoäng.

Examinationsformer

Teorier om ideoligi I, 2,5 högskolepoäng (Provkod: A002)
Seminarieförberedelser och deltagande i seminrier.

Teorier om ideoligi II, 5 högskolepoäng (Provkod: A003)
Skriftlig inlämningsuppgift.

Kommentar till examinationsformer
Tid för examination
En examination ska genomföras vid den tidpunkt som bestäms av universitetet. Om en examination, som innebär att studenten kan utföra uppgiften på annan plats än i lärosätets lokaler (t.ex. hemtentamen) inte kan lämnas in i tid, beslutar examinator hur examinationen ska hanteras.

Komplettering för godkänt betyg
Examinator kan bestämma att den studerande som inte godkänts på examinationen får utföra kompletterande uppgifter i stället för helt omprov. Kompletteringen ska utföras i enlighet med lärarens instruktioner och lämnas in till läraren inom en vecka efter det att betyget Underkänd har delgivits den studerande.

Frånvaro vid obligatoriska moment
Vid eventuell frånvaro från obligatoriska moment gäller universitetets regler för omexamination. I det fall det finns särskilda skäl att göra undantag från tidsintervallet beslutar examinator när det obligatoriska momentet ska genomföras. Examinator kan dock besluta att ersättningsuppgift ska ges.

För studenter med dokumenterad funktionsnedsättning kan universitetet besluta om anpassning av examination eller annan examinationsform.

För ytterligare information se universitetets regler för examination inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Särskild behörighet och andra villkor

180 högskolepoäng på grundnivå, varav 90 högskolepoäng i successiv fördjupning i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde där ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng (G2E) ingår. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B.

För ytterligare information se universitetets antagningsordning.

Övriga föreskrifter

Seminarier och seminarieförberedelser genomförs online. Internetanslutning samt tillgång till dator med kamera och mikrofon krävs.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning och/eller handledning under den tid som angavs för kurstillfället som den sökande blivit antagen till (se universitetets antagningsordning). Därefter upphör rätten till undervisning och/eller handledning.

Övergångsbestämmelser

Studenter som påbörjat men inte avslutat kursen i enlighet med den version av kursplan som gällde höstterminen 2023, har rätt att genomföra kursens examinationer under 12 till 18 månader från och med 2024-09-02.

Litteratur och övriga lärresurser

Obligatorisk litteratur

Lordon, Frederic (2014)
Willing Slaves of Capital: Spinoza and Marx on Desire
London: Verso Books

McGowan, Todd (2016)
Capitalism and Desire: The Psychic Cost of Free Markets
New York: Columbia University Press

Rehmann, Jan (2013)
Theories of Ideology: The Powers of Alienation and Subjection
Leiden: Brill

Tillägg och kommentarer
Ytterligare litteratur om ca 300 sidor (utdrag ur källtexter och läroböcker) tillkommer.