UTBILDNINGSPLAN

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet, 60 högskolepoäng

Master of Science in Healthcare Councelling, 60 Credits

Programkod: SHS2Y
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Inrättat: 2020-12-15 (ORU 2020/06745)
Fastställd: 2020-12-15 (ORU 2020/06745)
Ikraftträdande: Höstterminen 2021
Beslutad av: Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap
Institution: Institutionen för beteende- social- och rättsvetenskap

UTBILDNINGENS MÅL

Mål för utbildning på avancerad nivå

Utbildning på avancerad nivå ska innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och ska, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete.

(1 kap. 9 § högskolelagen)

Mål för utbildningsprogrammet

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSKURATORSEXAMEN

För hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ska studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som hälso- och sjukvårdskurator.

Kunskap och förståelse
För hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ska studenten

  • visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen,
  • visa fördjupad kunskap om och förståelse för hur sociala och psykosociala faktorer samspelar med hälsa och ohälsa på individ-, grupp- och samhällsnivå,
  • visa kunskap om och förståelse för hur hälsa och ohälsa kan påverka individer och närstående, och
  • visa kunskap om och förståelse för sorg, kriser, förluster och trauman.

Färdighet och förmåga
För hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ska studenten

  • visa förmåga att självständigt utreda och bedöma individers sociala situation i relation till relevanta vård- och omvårdnadssituationer och med utgångspunkt i detta föreslå sociala och psykosociala insatser,
  • visa förmåga att självständigt och i samverkan med patienter och deras närstående planera, genomföra och utvärdera sociala och psykosociala insatser på individ- och gruppnivå,
  • visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper,
  • visa förmåga att tillämpa relevanta författningar, och
  • visa förmåga att självständigt initiera och genomföra kvalitets- och utvecklingsarbete samt att strukturera, analysera och utvärdera sociala och psykosociala insatser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För hälso- och sjukvårdskuratorsexamen ska studenten

  • visa självkännedom och empatisk förmåga,
  • visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
  • visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

(bilaga 2, högskoleförordningen)

KURSER

  • Socialt arbete inom hälso- och sjukvården, avancerad nivå, 15 högskolepoäng (socialt arbete, A1N)
  • Organisation, samverkan och juridik, avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng (socialt arbete, A1N)
  • Psykosociala insatser och evidensbaserad praktik, avancerad nivå, 7,5 högskolepoäng (socialt arbete, A1F)
  • Yrkesutövande och förhållningssätt som hälso- och sjukvårdskurator, avancerad nivå, 15 högskolepoäng (socialt arbete, A1F)
  • Självständigt arbete, Socialt arbete inom hälso- och sjukvård, avancerad nivå, 15 högskolepoäng (socialt arbete, A1E)

UTBILDNINGENS HUVUDSAKLIGA UPPLÄGG

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet är ett sammanhållet yrkesprogram som ges på avancerad nivå och omfattar 60 högskolepoäng (hp). Socialt arbete är programmets huvudområde. Utbildningen fokuserar på villkor och arbetsmetoder för socialt och psykosocialt arbete med människors hälsa- och ohälsa. I samtliga kurser integreras teoretiska kunskaper och forskning med professionsförberedande färdighetsträning. Den studerandes personliga och professionella utveckling är ett återkommande tema i utbildningen, vilket innehåller reflektioner om värderingar och förhållningssätt i relation till yrkesetiska överväganden i yrkesrollen som hälso- och sjukvårdskurator.

Programmet innehåller fem obligatoriska kurser vilka läses i given ordning för att möjliggöra progression. Den första terminen består av tre kurser och inleds med kursen Socialt arbete inom hälso- och sjukvården, 15 hp, vilken fokuserar på samspelet mellan hälsa- och ohälsa och olika sociala och psykosociala faktorer. Den andra kursen Organisation, samverkan och juridik,7,5 hp behandlar organisatoriska villkor och den rättsliga regleringen inom hälso- och sjukvården samt samverkan. Under den tredje kursen Psykosociala insatser och evidensbaserad praktik, 7,5 hp, granskas forskning om psykosociala stöd-, behandlings- och förebyggande insatser inom hälso- och sjukvården och den studerande planerar ett kvalitet- och utvecklingsarbete. Termin två består av två kurser om 15 hp vilka läses parallellt på halvfart, kursen Yrkesutövande och förhållningssätt som hälso- och sjukvårdskurator, vilken innehåller verksamhetsförlagda studier som hälso- och sjukvårdskurator samt kursen Självständigt arbete. Det självständiga arbetet ska ha förankring i verksamhetsområdet socialt och psykosocialt arbete inom hälso- och sjukvården.

EXAMEN

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen
Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 60 högskolepoäng. Inom ramen för kursfordringarna ska studenten ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om 15 högskolepoäng.

Därtill ställs krav på avlagd socionomexamen eller motsvarande examen på grundnivå, om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande examen.

BEHÖRIGHETSVILLKOR

Socionomexamen eller motsvarande examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng (inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng). Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska B.

För tillträde till kurser inom programmet kan andra behörighetsvillkor ställas än ovanstående. Dessa villkor föreskrivs genom aktuell kursplan.

URVAL OCH PLATSGARANTI

Antal högskolepoäng senast sista anmälningsdag.

Den som antagits till programmet har platsgaranti till kurser inom programmet i den utsträckning och i den omfattning som framgår av utbildningsplanen. Platsgarantin omfattar högst 30 högskolepoäng per termin och gäller under förutsättning att den studerande uppfyller kraven för den särskilda behörigheten.

ÖVRIGA FÖRESKRIFTER

Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

För de i programmet ingående kurserna anges de föreskrifter som gäller för respektive kurs i kursplanen. Information om regler för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (till exempel antagning, examination, tillgodoräknande och examina samt delegationer) nås via Örebro universitets webbsida, https://www.oru.se.

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

Information

Den som antagits till och registrerats på programmet har rätt att genomföra utbildningen enligt den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället och i enlighet med den studietakt som gällde vid antagningstillfället.

Den som har beviljats att fortsätta studierna efter ett studieuppehåll har rätt att fortsätta utbildningen i enlighet med den utbildningsplan som gällde vid antagningstillfället.

Rätten att examineras på kurser som reviderats eller avvecklats regleras i respektive kursplan eller i särskilt beslut.